Tripartita dnes jedná o zdravotnických reformách

26. 11. 2010 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů budou dnes na mimořádném zasedání tripartity jednat o reformách, které kabinet chystá v oblasti zdravotnictví. Podle vlády mají připravované legislativní návrhy přinést do zdravotnictví další peníze. Podle odborů naopak neúměrně zatíží pacienty.


Návrhy připravené ministerstvem zdravotnictví například zvyšují regulační poplatek v nemocnici z 60 na 100 korun za den. Oslabují také funkci paragrafu, který znemožnoval pacientům připlatit si na lepší péči.

Nyní si ji musejí hradit v plné výši, nově by jen doplatili rozdíl mezi standardem a lepší péčí. Tím prý bude možné začít s pracemi na definování úhradových standardů pro vybrané diagnózy a medicínské situace, poté i připlácení na nadstandard. Novela také upravuje proces určování cen léků a úhrad ze zdravotního pojištění a umožňuje příliv levnějších generik.

Podle vyjádření Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) ovšem povedou návrhy k tomu, že se současný standard stane budoucím nadstandardem.

„Je velmi pravděpodobné, že již v dohledné době si budou pacienti „legálně připlácet“ v rozsahu dalších deseti až 15 miliard korun,“ uvádí ČMKOS ve svém stanovisku. Míra spoluúčasti se tak prý zvýší z 15,4 procenta v roce 2008 na zhruba 23 procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?