Účelově lživá, označil Toběrný obžalobu ve Dbalého kauze

15. 1. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý náměstek Nemocnice Na Homolce Michal Toběrný obžalovaný v kauze svého exšéfa Vladimíra Dbalého ve čtvrtek odmítl před soudem tvrzení vyšetřovatelů o údajném upravování zakázek. Podobně odmítl obžalobu dříve také Dbalý.


Žalobce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze viní sedm lidí z korupce při tendrech na digitalizaci chorobopisů za 146 milionů korun a nákup Leksellova gama nože za 140 milionů. Jednání pokračuje v pátek dokončením Toběrného výslechu.

Případ řeší Městský soud v Praze. Toběrný dnes hovořil o první části obžaloby, v pátek je na řadě gama nůž. Toběrný řekl, že obžaloba je podle něj nepravdivá a v některých částech také „účelově lživá“. „Žalobce zcela ignoruje výpovědi svědků z přípravného řízení,“ řekl. Na Homolce pracuje 15 let, dříve byl primářem všeobecné chirurgie, nyní je řadovým chirurgem. Případ je podle něj „účelovou kriminalizací (jeho) osoby“.

Toběrný také narážel na Dbalého deník, o který vyšetřovatelé opírají některá tvrzení. „Scházel jsem se s mnoha lidmi a někteří jsou zmiňovaní také v tom diáři, ale popírám, že jsem se s někým domlouval na trestné činnosti,“ zdůraznil. Text, ze kterého dříve citovala média, je podle Dbalého rozpracovaným uměleckým dílem o životě v lékařském prostředí. Podle vyšetřovatelů jsou v něm poznámky o korupci.

Trestní senát soudkyně Silvie Slepičkové zahájil hlavní líčení v pondělí, protikorupční policie v případu zatýkala v červnu 2014. Tendr na digitalizaci 75 milionů papírových chorobopisů začal v roce 2009. Podle obžaloby zvítězila nastrčená firma díky tomu, že obžalovaní z tendru vyřadili ekonomicky výhodnější nabídku. Podle spisu tím nemocnici vznikla škoda nejméně 57 milionů korun.

Druhý skutek se týká nákupu Leksellova gama nože z roku 2009, který údajně získala předem dohodnutá firma za téměř 140 milionů korun. Dbalý a Toběrný získali za přidělení zakázky podle obžaloby úplatek 5,6 milionu korun.

Dbalý s Toběrným jsou viněni z manipulací se zakázkami, praní špinavých peněz, porušování povinností při správě cizího majetku a přijímání úplatku. Oběma hrozí až 12 let vězení. Ostatním pěti obžalovaným hrozí za manipulaci s tendry nebo praní špinavých peněz až osm let vězení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?