UK dnes představí svůj návrh zákona o univerzitních nemocnicích

20. 11. 2008 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Univerzita Karlova v Praze chce dnes představit svou verzi návrhu zákona o univerzitních nemocnicích a univerzitních zdravotnických pracovištích. Podle mluvčího univerzity Václava Hájka jde o alternativní návrh k textu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Julínkův návrh původně počítal s převedením univerzitních nemocnic na akciové společnosti, pedagogové i medici proti Julínkovým záměrům už dříve protestovali...


Univerzity prosazují nemocnice jako veřejné neziskové organizace, jak je to podle nich v Evropě běžné. Obávají se, že v akciových společnostech ztratí vliv na výuku a výzkum. Klesne kvalita výchovy, což se projeví ve zhoršení kvality péče. To podle nich dopadne na pacienty.

Akademický senát UK v květnu oznámil, že pokud by se Julínkův návrh podařilo uskutečnit, univerzita ukončí výuku na svých pěti lékařských fakultách a fakultě farmaceutické.

Ministr Julínek dnes částečně uspěl, když vláda na svém zasedání schválila tři ze čtyř zásadních reformních zákonů, které předložil. Kabinet dnes schválil zákony o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách a o záchranné službě. Dopracovat se podle ministrů má novela o veřejném zdravotním pojištění.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?