Úmrtí libereckého pacienta vyšetřují jako smrt z nedbalosti

21. 7. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Smrt staršího pacienta, který na začátku července zemřel v liberecké nemocnici, vyšetřuje policie jako usmrcení z nedbalosti. To zákon trestá vězením až na tři roky. Podle mluvčí liberecké policie Knopové však zatím žádného konkrétního podezřelého policisté nemají.

Šedesátiletý muž se v Liberci 22. června podrobil operaci tříselné břišní kýly, během které nastala zástava srdce.

„Komplikace byla na ARO Krajské nemocnice Liberec zvládnuta tak, že nedošlo k trvalému poškození pacienta,“ uvedl včera primář oddělení ARO Dušan Morman. „Pacient byl postupně přeložen na standardní oddělení komunikující, spolupracující, chodící a schopen sebeobsluhy,“ dodal lékař.

V sobotu 9. července v 18 hodin však muž náhle zemřel na embolii. Podle deníku Právo z prvotních výsledků šetření policie, Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a výrobce přístroje, firmy Dräger Medical, vyplývá, že personál dostatečně neprověřil speciální hepafiltr v narkotizačním přístroji. Muž prý neměl dost kyslíku, což vedlo k zástavě.

Policie a SÚKL podle Práva prověřují, jestli byl filtr měněn pravidelně, nebo jej nemocnice používala déle. Filtr toho dne údajně dostatečně nefungoval a měl se vyzkoušet na umělé plíci. To se ale zřejmě nestalo a zdravotníci ho použili při operaci.

Když u muže kvůli neprůchodnému filtru nastala dechová zástava, anestezioložka ji podle listu nezaznamenala a zpočátku vůbec nereagovala na pokles kyslíku v krvi. Nemocnici se ale závěry SÚKL nelíbí a proti nedostatkům, které zjistil, podává námitku.

Generální ředitel nemocnice Zdeněk Konrád k případu sdělil: „Máme zájem na řádném vyšetření události, aby naši pacienti věděli, že KNL je nemocnice, kam se mohou jít bez obav léčit.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?