Unie pacientů dala cenu Hegerovi za odvrácení odchodu lékařů

28. 3. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Unie pacientů udělila zvláštní cenu ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) za to, jak zvládl situaci ve zdravotnictví kvůli hrozícímu odchodu doktorů.


V anketě Lékař roku 2010 zvítězili praktická doktorka ze Šumperka Magda Halamová, lékař karvinské nemocnice Marek Miškej a Lubomír Zelenka z ortopedie pražské vojenské nemocnice. ČTK to řekl předseda Unie pacientů ČR Jiří Hlaveš. Podle něj je unie s více než 15.000 členů největší pacientskou organizací v Česku.

Ve třetím ročníku ankety Lékař roku hlasovalo přes 70.000 lidí. Slavnostní vyhlášení výsledků se odehrálo dnes v Praze v Nové scéně Národního divadla. „Letošní ročník se setkal s velkým zájmem. Jsme příjemně překvapeni vysokým počtem hlasujících,“ uvedl Hlaveš. Heger si podle něj zvláštní ocenění vysloužil „zejména za postoj a následné vyřešení velice komplikované situace v souvislosti s protestní akcí Lékařského odborového klubu“.

Lékařské odbory odstartovaly svůj protest Děkujeme, odcházíme loni. Žádaly změny ve vzdělávání, zlepšení pracovních podmínek a zvýšení platů o 8000 až 12.000 korun měsíčně podle vzdělání a praxe. Výpověď z práce kvůli tomu podalo 3800 z asi 18.000 nemocničních doktorů. Od března tak hrozilo omezení péče a někde i uzavření oddělení nemocnic. Kraje začaly chystat krizové scénáře. Párkrát se sešla Bezpečnostní rada státu.

Maraton vyjednávání s odbory trval několik týdnů. Hegerovi se nakonec s předáky podařilo najít kompromis a podepsat memorandum. Doktorům od března stouply platy o 5000 až 8000 korun.

Hegerovo ocenění kritizovala další pacientská organizace - Svaz pacientů ČR. Staví se proti ministrovým záměrům a jeho reformě. „Návrh na udělení ceny ministru Hegerovi jako nejlepšímu lékaři v roce 2010 mi skutečně vyrazil dech,“ sdělila ČTK viceprezidentka svazu pacientů a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD).

Podle ní jsou v unii pacientů „strůjci návrhu klystýrové léčby českého zdravotnictví po vzoru Dr. Grünsteina z dobrého vojáka Švejka“, takže prý cenu nemohli ani nikomu jinému než Hegerovi dát.

Unie pacientů chce podle svého šéfa anketou Lékař roku zvýšit prestiž lékařského povolání a zlepšit i přístup doktorů k nemocným. Pacienti svým hlasováním rozhodli o tom, že praktickým lékařem roku se stala Magda Halamová ze Šumperka.

Lékařem u lůžka zvolili Marka Miškeje z oddělení chirurgie páteře karvinské hornické nemocnice. Specialistou roku se stal Lubomír Zelenka z ortopedie, traumatologie a rekonstrukční chirurgie pražské vojenské nemocnice.

Odborníci pak za přínos k pokroku v medicíně přiřkli Jesseniovu cenu přednostovi oční kliniky Gemini Pavlu Stodůlkovi. Hippokratovu cenu za lidskost dostal vedoucí lékař libereckého střediska komplexní terapie psychosomatických poruch Vladislav Chvála. Nominovala ho Chrastava za rychlou pomoc při živelní katastrofě.

Ocenění za celoživotní přínos v medicíně si vysloužil dlouholetý předseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Jaroslav Blahoš, který založil a vede první osteocentrum v Česku. To se věnuje léčbě kostních onemocnění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?