Univerzitní nemocnice nebude možné privatizovat

19. 7. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Připravovaný zákon o univerzitních nemocnicích má obsahovat pojistky proti jejich privatizaci. Zákon by měl také omezit vliv ministerstva na řízení univerzitních nemocnic. Jednotlivé fakultní nemocnice budou v zákoně přímo vyjmenovány, některé svůj status ztratí.


Podle legislativního náměstka ministerstva zdravotnictví Martina Plíška by měl připravovaný zákon omezit moc ministerstva nad fakultními, respektive univerzitními nemocnicemi například tak, že by ministr od příště nemohl jmenovat odvolávat jejich ředitele. Tuto pravomoc by získala správní rada nemocnice.

„V druhé polovině srpna zahájíme oficiální jednání s rektory univerzit a děkany lékařských fakult k věcnému záměru zákona o univerzitních nemocnicích. Teď běží přípravy, nicméně už můžeme říct, že to budou neziskové subjekty 'sui generis'. Základem pro jejich fungování a existenci bude smlouva mezi fakultní nemocnicí a lékařskou fakultou,“ uvedl Plíšek pro ČTK.

Odpadá hrozba privatizace

Se zákonem o univerzitních nemocnicích přišel před třemi lety bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Jeho záměrem bylo přetvoření fakultních nemocnic na univerzitní zařízení ve formě akciových společností. Julínkův plán byl kritizován především pro možnost privatizace.

Podle ministerstva v současnosti nic takového nehrozí. Budoucí zákon by to neměl dovolit a než bude přijat, tak proti privatizaci fakultních nemocnic existuje pojistka v zákoně o zdravotních službách, který minulý týden prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně.

Fakultní nemocnice jsou zde přímo charakterizovány jako státní příspěvkové organizace zřizované ministerstvem zdravotnictví. Tuto pasáž poté nahradí právě norma o univerzitních nemocnicích.

„Tudíž je jasně dané v zákoně, že ani do doby, než by nabyl účinnost zákon o univerzitních nemocnicích, nehrozí, že by exekutivně byly tyto nemocnice buď privatizovány, nebo přeměněny na akciovou společnost a podobně,“ vysvětlil Plíšek.

Odpolitizování

„My univerzitní nemocnice jako nestátní neziskové subjekty odpolitizujeme. Zákon omezí vliv ministerstva na personální stránku, ředitele by měla jmenovat správní rada,“ oznámil Plíšek.

Tvůrci připravovaného zákona předpokládají, že nemocnice budou mít správní a dozorčí radu. V těchto orgánech pak budou zástupci státu, fakult a případně i krajů a měst, ve kterých nemocnice sídlí.

„Podstatné bude jednání o zastoupení v orgánech univerzitních nemocnic tak, aby byly zajištěny akademické svobody v rámci nemocnice, chceme sjednotit a zkoncentrovat ekonomické i pracovně právní vztahy pod jednu právní formu a pod jeden subjekt, univerzitní nemocnici,“ dodal náměstek.

Jednání s fakultami

Věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích dá ministerstvo vládě do konce roku, paragrafové znění do konce roku 2012. Účinnosti by měl zákon nabýt k 1. lednu 2014. Lhůta je nastavena tak, aby bylo dost prostoru pro dohodu mezi státem a lékařskými fakultami. Jednání ministerstva s fakultami má začít v srpnu.

Nejtěžším bodem jednání s vedením fakult a rektory bude pravděpodobně právě otázka vlivu státu na rozhodování nemocnic. Podle ministerstva by však univerzitní nemocnice měly patřit pouze „samy sobě“, nebudou tedy ani v majetku univerzit či jednotlivých fakult.

Rozhodovat budou zřejmě detaily, ale to, že by univerzitní nemocnice fungovaly jako veřejnoprávní neziskové subjekty, je podle vyjádření děkana 1. lékařské fakulty a prezidenta Asociace děkanů lékařských fakult Tomáše Zimy přijatelné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?