Úrazová nemocnice Brno své rodinné stříbro neztratila

17. 8. 2010 7:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Jako bájný Fénix z popela povstává z nejhoršího i brněnská úrazová nemocnice. Zdravotnické zařízení, které se pro mnohé stalo symbolem boje proti někdejšímu ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi, se muselo vzpamatovat z těžkého období, kdy přišlo zejména o prestižní traumacentrum


Přesto se nemocnice z úderu vzpamatovala a její budoucnost už zdaleka nevypadá jen černě.
„Z minulých měsíců jsme vyšli s mnoha šrámy. Ztratili jsme status traumacentra, redukoval se počet lůžek, k tomu kauza přístrojů, nastal prakticky stop stav investic na několik let. Nyní se nemocnice postupně vzpamatovává. Není to jednoduché ani zadarmo. Naštěstí „rodinné stříbro“, tým odborníků, který je základem každého úspěšného podniku, zůstal prakticky beze změny. Ti, co odešli, byli již nahrazeni,“ prohlásil náměstek pro léčebně preventivní péči úrazovky Jan Filipinský.

Největším problémem jsou samozřejmě peníze, zkrácené platby pojišťoven totiž komplikují běžný provoz špitálu. Ani investičních prostředků nemá nemocnice nazbyt, přesto se v nejbližší době provede alespoň zateplení a výměna oken. „Jak by se hodilo těch několik desítek miliónů, které dostalo každé traumacentrum těsně po našem zrušení. Dlužno říci, že městské peníze jsou pouze splatné půjčky, zdrojem ostatních jsou různé fondy,“ upozornil Filipinský.

Stabilizovaný tým

„V současné době stabilizovaný tým lékařů provádí plný sortiment ošetření i komplikovaných úrazů včetně poranění páteře a jejich komplikací, nadále pracuje spinální jednotka s komplexní rehabilitací po úrazech a operacích páteře, klinika traumatologie se dvěma profesory a třemi docenty má své studenty, lékaři pracují na publikacích a přednáškách, probíhá specializační vzdělávání včetně atestací,“ prohlásil náměstek.

Dobře vybavené ARO je schopné postarat se i o komplikované stavy včetně vysokých věkových kategorií, vzrostl počet výkonů endoskopického oddělení, rozšířila se biochemická a hematologická laboratoř a na nedostatek pacientů si lékaři také stěžovat nemohou.

„Jsme tedy poněkud překvapeni různými zvěstmi, jednou o nízkoprahovém příjmu pro Brno, jednou o rehabilitačním centru a různých dalších variantách, které bohužel svědčí o tom, že město a kraj nemají po tolika letech vypracovanou koncepci zdravotnictví. Úrazová nemocnice se změnám nebrání, ale musí být dobře promyšlené a připravené, v duchu tradice nemocnice,“ zakončil náměstek pro léčebně preventivní péči úrazovky Jan Filipinský.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?