Úrazovka žádá další dotaci

1. 6. 2010 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Úrazová nemocnice v Brně se zřejmě ani letos neobejde bez desetimilionové dotace od města. Peníze prý chybí kvůli nízkým zálohám od pojišťoven i zvýšení platů sestrám. Vedení ale věří, že se situace do budoucna zlepší. Chystá úsporná opatření.


Nemocnice, která je již téměř osmnáct měsíců pod správou města, zatím nedokázala svou finanční situaci stabilizovat. Původně měla být zrušena, sociální demokraté tomu ale převodem na město vedené primátorem Romanem Onderkou (ČSSD) zabránili.

Nemocnice prý stále doplácí na různá opatření ministerstva, které s převodem úrazovky nesouhlasilo.

„Jednání s pojišťovnami ale signalizují, že by se finanční situace mohla zlepšit,“ tvrdí ředitel Karel Doležal. Zálohy od Všeobecné zdravotní pojišťovny by se měly zvýšit o 1,6 milionu korun měsíčně s tím, že rozdíl by pojišťovna nemocnici doplatila počínaje od ledna 2010. Dohodu však VZP dosud nepotvrdila.

Od VZP by nemocnice také měla dostat další částky, například doplatek za navýšení pacientů s léčbou nad milion korun. To vše by umožnilo nemocnici vytvořit si i rezervu a od příštího roku by už příspěvek města žádat nemusela.

Nemocnice očekává i další peníze

Podle ředitele by VZP měla doplatit také asi 30 milionů korun za péči, kterou nemocnice vynaložila v roce 2009 a na níž nedostala zálohy. Dalších 24 milionů korun by měla dostat za péči o pacienty, jejichž léčba stála více než milion korun.

Obě částky jsou však podle Doležala zatím předpokladem nemocnice, jisté peníze dosud nejsou. Pokud nemocnice tyto očekávané příjmy dostane, umožní jí to podle ředitele vytvořit si určitou rezervu pro příští léta.

Další úspory: zateplení či digitalizace

Přinést úspory by mělo i chystané zateplení či digitalizace, díky níž už veškeré snímky z rentgenu budou v počítačové podobě. „Jen náklady na filmový materiál dělají řádově kolem tří milionů korun ročně,“ řekl Doležal.

Mluví se také o užším propojení s městskou Nemocnicí Milosrdných bratří, jako je například společný stravovací provoz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?