Ústecký kraj převezme Lužickou nemocnici k polovině příštího roku

18. 8. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký kraj převezme Lužickou nemocnici v Rumburku k polovině příštího roku. Základní zdravotnickou péči chce zachovat a zařízení modernizovat. Novinářům to po jednání radních řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).


Kraj nyní řeší, zda převede nemocnici přímo pod správu Ústeckého kraje nebo rovnou pod svou příspěvkovou organizaci Krajská zdravotní (KZ). Podle hejtmana by byl zřejmě jednodušší převod rovnou pod Krajskou zdravotní, která už spravuje pět nemocnic. Hejtmanství zatím nechce zveřejnit částku, kterou za nemocnici zaplatí. „Není vysoká,“ řekl k tomu hejtman.

Rumburk vlastní 99,99 procenta akcií Lužické nemocnice, která zajišťuje zdravotní péči pro celý Šluknovský výběžek, kde žije zhruba 55.000 obyvatel. Město se nyní snaží získat poslední akcii, aby mohlo prodat kompletní balík.

Město se rozhodlo nabídnout svou nemocnici kraji kvůli problémům s financováním. V roce 2013 se hospodářský výsledek propadl do ztráty přes 12 milionů korun, o rok později už byla ztráta 16 milionů, v roce 2015 činila opět 12 milionů a loni 15 milionů korun. Nemocnice sídlí na dvou místech, podle hejtmana by bylo nejlepší oddělení přestěhovat do jednoho areálu a ten modernizovat. Nejbližší nemocnice na české straně je v České Lípě, leží od Rumburka 35 kilometrů, a v Děčíně vzdáleném 42 kilometrů.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?