Ústřední vojenská nemocnice Praha se odvolala proti pokutě

5. 11. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústřední vojenská nemocnice Praha se odvolala proti pokutě 150.000 korun, kterou dostala před několika týdny od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v tendru na spinální implantáty. ČTK to řekl tiskový mluvčí ÚOHS Martin Švanda.


Nemocnice pokutu zatím platit nemusí, o případu bude rozhodovat rozkladová komise předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje.

Podle ÚOHS se nemocnice dopustila několika pochybení. V oznámení o zakázce uveřejněné v informačním systému o veřejných zakázkách a v Ústředním věstníku Evropské unie uvedla, že zakázka nebude rozdělena na části. V zadávací dokumentaci ale nemocnice předmět plnění rozčlenila do 15 částí, přičemž uchazeči se mohli účastnit soutěže o celou zakázku nebo o libovolný počet částí.

„Chybným oznámením zakázky zadavatel omezil okruh dodavatelů pouze na ty, kteří byli schopni uskutečnit předmět plnění jako celek, a znevýhodnil uchazeče, kteří by byli schopni plnit jen část zakázky,“ uvedl již dříve Rafaj.

V pasáži týkající se platebních podmínek v oznámení o zakázce nemocnice uvedla, že faktury bude objednatel hradit do 30 dnů. V zadávací dokumentaci však již figurovala doba splatnosti 60 dnů.

Nemocnice chybně hodnotila také nabídky. U jednoho z uchazečů zapsala do hodnotícího listu dobu dodání do jedné hodiny, zatímco jeho nabídka obsahovala dobu dodání do 12 hodin. Nedostatky se částečně přenesly i do smluv podepsaných s vybranými uchazeči, v nichž se některé údaje neshodují s údaji v předložených nabídkách. Zákon přitom zakazuje měnit obsah smluv obsažených v nabídkách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?