V bohnické psychiatrické léčebně hostuje Cirkus Paciento

8. 8. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V bohnické psychiatrické léčebně hostuje od pondělí do čtvrtka Cirkus Paciento. Jde o aktivizační program pro pacienty i personál. Během čtyř dnů vytvoří pacienti v léčebně spolu s cirkusáky představení inspirované cirkusem. Bohnice jsou letos čtvrtá léčebna, kam projekt zamířil. Představení je naplánováno na čtvrtek 11. srpna od 14:00. Zvána je i veřejnost.


Projekt vytvořily dvě neziskové organizace - Zdravotní klaun a Ledovec. Zdravotní klaun pořádá pacientské cirkusy na dětských odděleních nemocnic, Ledovec podporuje dospělé lidí s duševním onemocněním, pomáhá jim s bydlením, prací i vztahy. Spojením sil obou „neziskovek“ vznikl v roce 2009 projekt Cirkus Paciento v psychiatrických léčebnách. Tým terapeutů z Ledovce doplňuje zdravotní klaun.

„Bohnice jsou největší léčebnou, kterou letos navštívíme. Poprvé využijeme k práci cirkusový stan Zdravotního klauna, tak se moc těšíme, že atmosféra bude opravdu cirkusová,“ řekla ČTK principálka Cirkus Paciento Petra Bernhardtová z Ledovce. Věří, že v hlavním městě naláká projekt víc diváků „zvenku“, než kolik se obvykle povede ve venkovských léčebnách.

Cirkus Paciento není podle Martina Fojtíčka z Ledovce namířen jen na pacienty v léčebnách, nepřímo prý působí i na personál. „Často se setkáváme s tím, že lékaři a sestry jsou překvapeni, co jejich pacienti při představení předvedou,“ řekl. Zdravotníkům se prý snadno stane, že u pacienta vidí primárně jen jeho nemoc a na ostatní zapomenou. „A cirkus probouzí u pacientů jejich vlastní iniciativu a vlastní vůli, to jsou síly, které mohou jejich nemoc dobře přemoci,“ uzavřel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?