V červenci přibylo dalších 11 nakažených HIV a čtyři lidi s AIDS

31. 8. 2011 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Česku evidovali v červenci 11 nových pacientů s virem HIV. Přibyli také čtyři nemocní s AIDS. Jeden člověk pak na tuto nemoc selhání imunity zemřel. ČTK to sdělil tajemník České společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý. Údaje pocházejí z národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu.


Za prvních sedm měsíců letošního roku lékaři zaznamenali 91 nakažených virem HIV - 84 mužů a sedm žen. Za celý loňský rok přibylo do statistiky 180 infikovaných. V červenci mezi 11 nově evidovanými pacienty bylo podle Hlavatého osm gayů, dva heterosexuální muži a jedna žena.

Od roku 1986 do konce letošního července odborníci v ČR odhalili či potvrdili vir HIV celkem u 1613 lidí - u 1312 mužů a 301 žen. Z nich 334 osob už nemocí AIDS onemocnělo a 175 na ni zemřelo. Letos do konce července jí podlehlo šest lidí.

Vir se nejčastěji přenesl při nechráněném sexu. Celkem se tak infikovalo 1410 osob, tedy 87 procent. Zhruba dvě třetiny z nich tvořili homosexuálové či bisexuálové. Více než stovka lidí se nakazila při užívání drog z použitých jehel a stříkaček. Celkem 14 osob se v minulosti infikovalo při transfuzi krve. Takový případ se ale od počátku testování v ČR už neobjevil. S virem HIV se narodily také čtyři děti, přenesl se na ně v těle matky.

Česko sice patří ve srovnání s vyspělými zeměmi ke státům s malým výskytem nemoci, podle neziskových organizací a expertů je ale stále nutné na riziko AIDS upozorňovat. Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z choroby v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. Lidé se přestávají chránit. Nemocných však přibývá velkou rychlostí, a to zvlášť ve východní Evropě.

Počet pacientů se zvedá ale i v Česku a každoročně roste. Loni odborníci registrovali nově 180 nakažených, předloni 156. V roce 2001 to bylo 51.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?