V Česku dnes začíná očkování proti prasečí chřipce

23. 11. 2009 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Tento týden v Česku začíná očkování proti prasečí chřipce. Vláda minulý týden rozhodla, že vakcínu dostane téměř milion lidí, do Česka už bylo přivezeno 95.000 dávek. Podle hlavního hygienika Michaela Víta se virus od dubna příliš nezměnil, takže účinnost vakcíny je vysoká.


Nejprve budou naočkováni chronicky nemocní pacienti, poté vybraní zdravotníci. Po změně v dávkování vakcín, o níž rozhodla vláda, dostane většina lidí namísto dvou dávek jen jednu, díky tomu může být očkován větší počet lidí. Dvě dávky jsou určeny pacientům se špatnou imunitou, pacientům po transplantaci a na umělé ledvině.

O desítky tisíc se má navýšit i počet lidí určených k očkování kvůli zajištění chodu státu v případě pandemie. Vakcínu dostanou například lidé zajišťující dopravu, energetiku, vodní hospodářství, pracovníci správních orgánů krajů, členové krizových štábů a bezpečnostní rady státu. Pro dalších 2,5 milionu lidí jsou připravena antivirotika.

Podle Víta přijde do Česka epidemie na začátku prosince. Minulý týden, kdy stonalo podle statistik 1820 lidí na 100.000 obyvatel, byl zaznamenán nárůst akutních onemocnění dýchacích cest o 20 procent a chřipek o 120 procent.

Statistiky se počítají podle hlášení lékařů, ne všichni nemocní však ordinace navštíví. Na prasečí chřipku už se z kapacitních důvodů netestují všichni nemocní a nachlazení, podle Víta už kmen prasečí chřipky převažuje nad sezonní chřipkou.

Na prasečí chřipku zemřeli v Česku dosud zřejmě čtyři lidé. V nemocnici ve Valašském Meziříčí v neděli zemřel pětačtyřicetiletý cizinec nakažený tímto virem. S největší pravděpodobností byl důvodem jeho úmrtí právě virus H1N1, u muže nebyla prokázána žádná jiná nemoc, uvedl mluvčí nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?