V Česku je čím dál více závadných léků

24. 6. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Do Česka proudí stále více závadných léků a úřady je častěji než kdy jindy musejí stahovat z trhu. A to jak léky určené lékárnám, tak léky pro nemocnice.


HN zjistily, že zatímco za celý loňský rok stáhl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) z trhu 19 šarží nevyhovujících léků, jen za letošní první půlrok již zakázal 27 šarží.

Jsou mezi nimi například Silkis, mast proti lupénce od francouzské společnosti Galderma International, i třeba pilulky na snížení cholesterolu v krvi Simvor od britské firmy Ranbaxy UK Limited. „Stahujeme z trhu jak léky na předpis, tak pro volný prodej. Je to půl na půl,“ říká Martin Beneš, ředitel SÚKL.

Nejčastějšími závadami jsou špatný poměr účinné látky v léku a nedostatečné informace v příbalovém letáku. „Chyby v příbalovém letáku přitom nejsou žádnou banalitou. Může to mít velmi vážné důsledky. Například když v letáku chybí údaj o kontraindikacích vůči některému jinému léku, může to člověka ohrozit i na životě,“ upozorňuje Beneš.

Důvod, proč právě nyní začaly český trh zaplavovat nekvalitní řady léků, je prozaický: na velké farmaceutické firmy dopadla krize, tudíž se snaží ušetřit. Proto přesouvají výrobu z Evropy do zemí, kde lze vyrábět levněji, především do Asie.

„Dříve platilo, že například německá firma měla veškerou výrobu léků v Německu a odtud je rozvážela dál. Dnes je to ale jinak. Jedna firma si třeba účinnou látku nechává vyrábět v Číně, granulát či tablety zase v jiné asijské zemi a příbalové letáky tiskne zase jinde,“ popisuje Beneš.

A tak třeba v příbalovém letáku vytištěném v Asii neodpovídá český překlad textu nebo je na obalu chybně uvedeno datum exspirace či chybí kontraindikace.

Česko se přitom proti nekvalitním lékům brání. Pro výrobu léků v zemích mimo EU existuje několik pojistek, které fungují jako kontrola. Pokud například výrobce změní místo výroby, musí mít od SÚKL schválenou změnu v registraci léku.

Stejně tak dovozce musí mít takzvanou „kvalifikovanou osobu“ zodpovědnou za propuštění šarže na evropský trh.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?