V chřipkové epidemii by měli mít zaměstnanci možnost sick days

8. 2. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zakázat lidem s chřipkou chodit do práce podle advokátky Petry Sochorové zaměstnavatel nemůže, může je však motivovat různými benefity k tomu, aby zůstali doma a nákazu nešířili. Jedním z nich jsou například tzv. sick days, tedy zdravotní volno nebo umožnění práce z domova.


Akutních respiračních onemocnění a chřipky v Česku už třetí týden přibývá. V tomto týdnu je hlášeno 1446 onemocnění na 100.000 obyvatel. Epidemie jsou zatím lokální, více nemocných je v moravských krajích.

„Zákoník práce výslovně nezakotvuje právo zaměstnavatele, které by umožňovalo nařídit nemocnému zaměstnanci léčbu například začínající chřipky. Zaměstnanci totiž mohou mít k takovému jednání finanční motivaci, protože dávky nemocenského pojištění jsou nižší než mzda a za první tři dny pracovní neschopnosti se náhrada mzdy neposkytuje,“ uvedla advokátka, která se specializuje na pracovní právo a práva sociálního zabezpečení.

Zdravotní volno, sick days, je možné čerpat obvykle tři až pět dní v roce. Zaměstnanec nemusí jít k lékaři pro potvrzení léčené nemoci či zranění. A na rozdíl od pracovní neschopnosti se nároky zaměstnance nijak nesnižují, připomněla Sochorová.

Zákoník práce institut sick days blíže neupravuje, stanovení podmínek pro jeho využití závisí na zaměstnavateli. Pokud si ale zaměstnanec vybere sick days k jinému účelu, než je léčba nemoci, bude postih záviset na konkrétních podmínkách stanovených zaměstnavatelem. V případě striktních podmínek to může být i zrušení tohoto benefitu. Poslanec ČSSD Roman Sklenák nyní navrhuje zanesení pěti sick days do zákoníku práce, napsala ve čtvrtek Mladá fronta Dnes. Podle poslance jsou k návrhu vstřícné odbory i zaměstnavatelé. Na novele bude pracovat ministerstvo práce.

V chřipkové epidemii, kdy se zavírají školy a zakazují návštěvy v nemocnicích, může pracovat zaměstnanec z domova, pokud je tato možnost sjednána v pracovní či jiné smlouvě. V opačném případě musí navštívit lékaře, aby mohl z důvodu dočasné pracovní neschopnosti pobírat dávky nemocenského pojištění.

Pokud zaměstnanec musí zůstat doma, aby pečoval o nemocné dítě do deseti let věku, má nárok na ošetřovné. Může to být rodič, případně jiná osoba žijící s dítětem v domácnosti. Vzhledem k tomu, že ošetřovné lze pobírat po omezenou dobu a jeho výše je omezena, zaměstnanci se z finančního hlediska nevyplatí. Pokud to podmínky zaměstnavatele připouštějí, je pro zaměstnance výhodnější využít sick days.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?