V ČR do září přibylo 165 pacientů s HIV, víc než loni za celý rok

5. 11. 2012 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku za prvních devět letošních měsíců přibylo 165 nových pacientů s virem HIV. Loni za celý rok jich bylo o 12 méně. Choroba AIDS se od ledna do konce září rozvinula u 16 lidí. Osm nemocných na ni zemřelo.


Vyplývá to z údajů národní referenční laboratoře pro AIDS Státního zdravotního ústavu. Od počátku sledování v roce 1985 zaznamenala v Česku celkem 1840 nakažených virem HIV, 360 pacientů s nemocí AIDS a 186 obětí.

„Výsledky za září ukazují, že se tak letošní rok stane nejhorším rokem v historii monitorování problematiky AIDS v ČR. Vše nasvědčuje tomu, že se poprvé od roku 1985 počet nových případů HIV infekce za rok přehoupne přes magickou laťku 200,“ zhodnotil tajemník České společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý. Podle něj v posledním čtvrtletí vždy přibývá lidí, kteří se nechávají testovat. Více bývá také odhalených případů nákazy.

Zatím nejvíc nových pacientů s virem HIV evidovali lékaři v roce 2010. Tehdy jich bylo 180. Počet nakažených v Česku v posledním desetiletí každoročně narůstal. V roce 2002 testy potvrdily infekci u 50 osob, o pět let později jich bylo už 121. Loni nakažených proti „rekordnímu“ předloňsku ubylo. Bylo jich 153. Čísla se tak vrátila zhruba na úroveň roku 2009, kdy vyšetření odhalilo 156 nových nákaz.

Za poslední rok od loňského října do konce letošního září národní referenční laboratoř zaznamenala celkem 205 nových HIV pozitivních. Zhruba polovina jich byla v Praze. S odstupem následovaly Středočeský a Plzeňský kraj.

V září se nákaza virem HIV potvrdila u 20 lidí. Přibyli také čtyři pacienti s AIDS. Tři muži a jedna žena zemřeli, upřesnil Hlavatý. Podle laboratoře lékaři letos do konce září provedli bezmála 913.200 vyšetření.

Hlavatý poukazuje na to, že pacientů sice přibývá, ale úměrně tomu se nezvyšuje počet lékařů, laborantů a dalších odborníků, kteří se na nemoc zaměřují. „Další tvrdou ranou je návštěva jakéhokoliv jiného zdravotního centra mimo odborné pracoviště AIDS centra. Tam se HIV pozitivní člověk stává nezvaným hostem. Mám příběhy, které vyrážejí dech a logicky uvažující člověk by je bral ve 21. století jako pouhý výmysl,“ uvedl Hlavatý.

Podle neziskových organizací a odborníků je nutné stále na riziko nemoci selhání imunity upozorňovat. Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z choroby v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. S nimi pacienti žijí déle a jejich život je kvalitnější. Lidé se tak často přestávají chránit. Přitom 87 procent nakažených se infikovalo při sexu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?