V ČR je nyní k dispozici nová vakcína proti chřipce

12. 9. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Sanofi Pasteur, divize vakcín společnosti Sanofi, včera oznámila, že v této chřipkové sezóně bude ve 24 zemích k dispozici nová tetravalentní vakcína proti chřipce VaxigripTetra.


Vakcína VaxigripTetra byla schválena v Evropské unii v roce 2016 a nyní je schválena také pro použití v České republice. Chřipková sezóna 2017-2018 na severní polokouli bude první chřipkovou sezónou, kdy bude vakcína VaxigripTetra dostupná pro populace osob ve věku 3 let a starší ve 24 zemích.

„Společnost Sanofi Pasteur zůstává na čelní pozici z hlediska inovací v boji proti podceňované zátěži spojené s chřipkou,“ uvedl Filip Hrubý, mluvčí skupiny Sanofi v české republice. „Letošním zpřístupněním vakcíny VaxigripTetra pro obyvatele 24 zemí (s tím, že další země budou brzy následovat) poskytujeme širší ochranu lidem ve věku 3 let a starším proti chřipce a jejím potenciálně život ohrožujícím komplikacím.“ Sanofi Pasteur v průběhu příštích několika let nakonec plně převede své portfolio vakcín proti chřipce z trivalentních vakcín na vakcíny tetravalentní.

O tetravalentních vakcínách proti chřipce
Většina vakcín proti sezónní chřipce je v současné době trivalentní, to znamená, že poskytuje ochranu proti třem kmenům viru chřipky: dvěma kmenům A a jednomu kmenu B (B/Victoria nebo B/Yamagata). V posledních chřipkových sezónách však byla soustavně pozorována kocirkulace obou kmenů B, která Světové zdravotnické organizaci (WHO) znesnadňuje přípravu doporučení ohledně toho, jaký kmen B by měl být začleněn do trivalentní vakcíny proti chřipce. Například v roce 2015 bylo 92 % zdokumentovaných případů chřipky spojených s kmenem B způsobeno kmenem B/Victoria, který nebyl součástí trivalentní vakcíny. Vakcína VaxigripTetra s přidaným druhým kmenem B řeší nepředvídatelnost cirkulace kmenů B, a tím rozšiřuje dostupnou ochranu proti chřipce.
Sanofi Pasteur podporuje politiku imunizace proti chřipce a zavázala se k vývoji vakcinačních řešení, která budou odpovídat aktuální epidemiologické situaci ve výskytu chřipky.

WHO zařadila do svých doporučení použití tetravalentních vakcín proti chřipce a uvádí, že „V současné jsou k dispozici tetravalentní vakcíny proti chřipce, které by mohly potenciálně poskytnout širší ochranu proti virům chřipky B, a doporučení by proto neměla být omezena pouze na trivalentní vakcínu.“ Použití tetravalentních vakcín namísto vakcín trivalentních by mohlo z pohledu veřejného zdraví vést k další redukci výskytu až o 1,6 milionu případů chřipky, 37 300 případů hospitalizace související s chřipkou a 14 800 případů úmrtí na chřipku v rámci EU za deset let.

O vakcíně VaxigripTetra
VaxigripTetra je vakcína proti chřipce obsahující čtyři kmeny chřipkového viru, z toho dva kmeny A (A/H1N1 a A/H3N2) a dva kmeny B (B/Victoria a B/Yamagata), podle doporučení WHO. VaxigripTetra je nejnovější přírůstek do portfolia vakcín proti chřipce vyráběných společností Sanofi Pasteur ve Val de Reuil ve Francii.

O chřipce

Sezónní chřipka (nebo zkráceně chřipka) je akutní virová infekce způsobená viry chřipky, která se snadno šíří z člověka na člověka a cirkuluje celoročně po celém světě. Sezónní chřipka se vyznačuje náhlým nástupem horečky, kašlem (zpravidla suchým), bolestí hlavy, bolestí svalů a kloubů, těžkou nevolností (pocitem slabosti), bolestí v krku a výtokem z nosu. Kašel může být těžký a může přetrvávat 2 nebo více týdnů. Většina nemocných se zotaví z horečky a dalších příznaků přibližně během jednoho týdne, aniž by potřebovala lékařskou pomoc. Chřipka však může způsobit těžké onemocnění nebo dokonce smrt, zejména u lidí s vysokým rizikem. Nejvyšší riziko komplikací se vyskytuje u těhotných žen, dětí ve věku 6–59 měsíců, starších osob, osob se specifickými chronickými zdravotními stavy, jako je HIV/AIDS, astma a chronické onemocnění srdce nebo plic, a u zdravotnických pracovníků.
Podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) se každoročně nakazí chřipkou 5-10 % dospělých a 20-30 % dětí. Každoroční epidemie chřipky způsobí celosvětově tři až pět milionů případů závažných onemocnění a 250 000 až 500 000 případů úmrtí.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?