V ČR pracuje 2557 lékařů cizinců, podle ČLK ne vždy kvalitních

15. 3. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
V českých nemocnicích pracuje 2557 cizinců, pětkrát víc než v roce 1989. Podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka ale nejsou lékaři z ciziny vždy tak kvalitní jako čeští lékaři, kteří odcházejí za lepšími výdělky do vyspělých zemí EU.


Jedinou možností, jak zbrzdit hromadné odchody absolventů českých lékařských fakult i zkušených lékařů z českých nemocnic, je zásadní růst platů, řekl Kubek novinářům.

Loni odešlo za prací do ciziny 209 lékařů hned po promoci, do českého zdravotnictví vůbec nenastoupili, a 354 kvalifikovaných lékařů požádalo ČLK o potřebné dokumenty k práci v zahraničí, z nich dvě třetiny odešly. „Celkem loni tedy odešlo zhruba 400 lékařů, většina do anglicky a německy mluvících zemí,“ shrnul Kubek.

Na jejich místa shánějí české nemocnice lékaře cizince. Zatím většinu tvoří Slováci, ale rozdíl v platech mezi ČR a SR už je minimální, takže zájem Slováků klesá. Ředitelé proto shánějí lékaře na Ukrajině, v Rusku či Kazachstánu. Na rozdíl od českých lékařských fakult, které splňují přísné vzdělávací standardy, je lékařské školy v těchto zemích podle Kubka většinou nesplňují.

„Ne že by žádný cizinec neuměl medicínu, ale vždy je tu určitá pochybnost o jejich kvalitách,“ poznamenal. Pro lékaře z těchto zemí je Česko jen přestupní stanicí, pokud jsou schopní, složí aprobační zkoušky a odjedou za prací do západní Evropy.

Základním důvodem k odchodům jsou peníze, podle dostupných dat v roce 2013 byl nástupní plat absolventa lékařské fakulty v německých nemocnicích 4220 eur, v českých nemocnicích se státními tabulkami 23.460 korun, tedy necelých 850 eur. Vedle až pětkrát nižšího platu odrazuje lékaře podle Kubka také pro ně „nepřátelské“ vzdělávání.

ČLK vede ze zákona registr všech lékařů, v něm je nyní 52.218 lékařů, včetně důchodců či žen na mateřské dovolené, v léčebné praxi tedy je 41.698 lékařů, včetně těch, kteří pracují v zahraničí. Z lékařů pracujících v Česku 2557 jsou cizinci, nejvíc ze Slovenska (1963), z Ukrajiny (246) a z Ruska (133). V cizině naopak pracuje 1266 českých lékařů v Británii, 942 v Německu a 106 v Rakousku.

Členství v ČLK je podmínkou pro práci lékaře v ČR. Loni ČLK přijala 1363 lékařů, z nich 400 cizinců. Řada nemocnic je prý na cizincích závislá.

„Říkáme politikům, že je nejvyšší čas zatáhnout za záchrannou brzdu. Do zdravotnictví musejí přijít peníze v řádu desítek miliard korun. Řešením nejenom pro zdravotnictví je přijetí eura a srovnání příjmové a cenové hladiny s Německem. Pokud se tak nestane, ti nejschopnější odejdou,“ varoval Kubek a dodal, že ČLK v důsledku personální devastace českého zdravotnictví už nedokáže garantovat kvalitu a dostupnost péče.

ČLK minulý týden vyzvala vládu, aby připravila plán na záchranu českého zdravotnictví. Měl by mimo jiné obsahovat zvyšování platů lékařů a ostatních zdravotníků minimálně o deset procent každý rok. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slíbil, že se bude zdravotnictvím zabývat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?