V ČR přibývá lidí s nádory hlavy a krku, za 30 let o 60 procent

31. 8. 2011 7:42
přidejte názor
Autor: Redakce
V ČR přibývá lidí, u nichž lékaři zjistí některý z typů rakoviny hlavy a krku. Zatímco v roce 2000 prokázala vyšetření 1091 nových případů, v roce 2008 jich bylo již 1324. Za posledních 30 let se výskyt nemoci zvýšil o 60 procent. Podle lékařů jsou čísla i trend vážné. Velká část nemocných přijde ve třetím či čtvrtém stádiu, kdy šance na vyléčení není vysoká. Polovina pacientů kvůli tomu nemoci podlehne, řekl včera novinářům Marek Svoboda z Masarykova onkologického ústavu.

Polovina pacientů kvůli tomu nemoci podlehne, řekl včera novinářům Marek Svoboda z Masarykova onkologického ústavu. „Naopak pokud lidé přijdou včas, onemocnění je plně vyléčitelné,“ dodal.

Rostoucí počet nemocí si lékaři vysvětlují hlavně kouřením. Kouření figuruje mezi příčinami z 80 procent, riziko onemocnění zvyšuje deset- až pětadvacetkrát. Dalším rizikovým faktorem je alkohol, nebezpečí onemocnění zvyšuje desetkrát. Obě příčiny jsou prý důvodem, proč nemocnost roste rychle u žen. Před 40 až 60 lety podle Svobody nebývalo zvykem, aby ženy kouřily tak často, jak je tomu dnes. I alkohol je dostupnější.

„Kdo se dneska zamýšlí nad tím, když vidí mladé lidi s alkoholem? V minulosti by to určitě nebylo společensky přijatelné,“ řekl Svoboda.

Lékaři chtějí na nemoc upozornit, protože lidé ji prý málo znají a prakticky se neorientují v příznacích. Dva roky starý průzkum z Evropské unie ukázal, že 75 procent lidí termín nádory hlavy a krku neznalo. Nemoc je přitom při vyšetření snadno zjistitelná.

Nejběžnějšími příznaky jsou bulky na krku, bolest při polykání, chrapot, změny hlasu, trvale ucpaný nos či bolest v uchu. Podle Svobody by lidé měli své tělo sledovat, a když budou něčím znepokojeni, navštívit praktického lékaře. Ten je pak odešle na odborná vyšetření.

S novináři dnes mluvil i Petr Procházka, který si bílého útvaru u jazyka naštěstí všiml včas. Podstoupil vyšetření, pak půlroční chemoterapii a ozařování a uzdravil se. Připustil, že před onemocněním kouřil. Podle Svobody je cenné, že přestal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?