V IKEM narostl počet provedených transplantací

20. 2. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) loni transplantoval 367 orgánů, počty transplantací stouply o čtyři procenta, sdělil ČTK ředitel IKEM Aleš Herman. V ostatních centrech podle něj počty transplantací loni mírně klesly, IKEM jako největší centrum provedl 63,2 procenta všech transplantací v ČR.


„V počtu transplantovaných orgánů byl loňský rok druhý nejlepší v historii IKEM, lepší výsledek jsme měli jen v roce 2007. Tehdy to bylo 407 orgánů, ale za situace, kdy měl IKEM zřetelně vyšší počet zemřelých dárců, 103 proti loňským 90,“ uvedl ředitel.

Herman vede IKEM od 3. října 2011, ke sto dnům ve funkci loni v listopadu novinářům řekl, že chce zvýšit počty transplantací srdcí, ledvin a dalších orgánů. Zdravotní pojišťovny to podle něho nebude stát víc, IKEM ušetří slevami za nákup materiálu.

Transplantací ledvin provedl IKEM loni 214, z toho 185 bylo od zemřelých dárců a 29 od dárců žijících, meziročně se počet těchto výkonů zdvojnásobil. „Zvyšování počtu transplantací ledviny od žijícího dárce je žádoucí trend, znamená téměř dvojnásobnou délkou přežití štěpu, můžeme také lépe plánovat operační výkon a jsme méně závislí na nepravidelné nabídce ledvin od zemřelých dárců,“ řekl přednosta Transplantcentra IKEM Pavel Trunečka.

Transplantací srdce provedl IKEM 43, téměř tři čtvrtiny pacientů byli muži. Transplantací jater bylo 64, osmi pacientům bylo méně než 15 let, z nich dva byli kojenci mladší jednoho roku. Transplantací slinivky břišní provedl IKEM 32, transplantací Langerhansových ostrůvků 14.

Česko se podobně jako jiné vyspělé státy potýká s nedostatkem dárců. Loni klesl počet dárců na milion obyvatel oproti předchozímu roku z 19,5 na 17,6. Výsledek IKEM je podle Trunečky z tohoto pohledu spíše výjimečný. O to podstatnější se podle něj jeví snaha usilovat o rozšíření programu transplantace ledviny od žijících dárců a co největší využití orgánů od zemřelých dárců.

„K lepšímu využití nabízených dárců přispěje využití náročnějších metod přenosu i větší naplnění čekacích listin,“ shrnul Trunečka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?