V kolínské nemocnici začne výstavba dětského pavilonu

8. 9. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
V kolínské nemocnici ve čtvrtek zahájí výstavbu nového pavilonu dětského oddělení. Náklady budou činit více než 230 milionů korun, práce by měly skončit příští rok v srpnu. ČTK to sdělila Gabriela Uriková z kolínské nemocnice.


Nová budova by měla být autonomním pavilonem dětských oborů - dětského oddělení včetně osmilůžkové jednotky intenzivní péče a dětské chirurgie. Bude plynule navazovat na oddělení porodnice a neonatologie, se kterými vytvoří funkční celek. Nový pavilon D má podle Urikové garantovat pohodlí pro nejmenší pacienty a jejich doprovod na úrovni evropského standardu jak na odděleních, tak v ambulantním zázemí.

Stavební ruch se v současnosti ozývá prakticky v každé oblastní nemocnici. Například kladenská opravuje historický Niederleho pavilon a začíná s opravami jednotlivých oddělení monobloku, v Mladé Boleslavi je v plném proudu dostavba pavilonu interních oborů. V Benešově zase modernizují a opravují operační sály a oddělení hematologie a krevní transfuze.

Hejtman David Rath (ČSSD) nedávno uvedl, že kraj v poslední době investoval do svých nemocnic více než dvě miliardy korun a další 1,5 miliardy má připraveno. Zároveň ale přiznal, že moderní pavilony jsou náročnější z provozního hlediska. Zastupitelé kvůli tomu schválili dotaci kolem 80 milionů korun pro příbramskou a kladenskou nemocnici, kde se moderní pavilony nedávno otevíraly.

Rath poukázal na to, že pacienti mají vyšší komfort ve dvoulůžkových pokojích se sociálním zázemím a budovy jsou kompletně klimatizované. To v konečném důsledku znamená miliony korun měsíčně navíc na provozních nákladech. „Samozřejmě za moderní medicínu se platí,“ podotkl.

Podle opoziční ODS mají zdravotnická zařízení ve středních Čechách vážné ekonomické problémy, propad hospodaření se pohybuje v desítkách milionů korun. Rath potvrdil, že se hospodářská situace nemocnic zhoršila. Na rozdíl od ODS to dává za vinu vládě, která jim podle něj v posledních letech posílá prostřednictvím zdravotních pojišťoven méně peněz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?