V liberecké nemocnici mají nejvyšší mzdy

14. 10. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotníci a lékaři v Krajské nemocnici v Liberci (KNL) jsou placeni asi nejlépe v České republice. Jejich průměrná mzda se pohybuje u sester okolo 30 tisíc korun a u lékařů kolem 64 tisíc korun.


KNL je přitom největší zaměstnavatel v Libereckém kraji. Pracuje v ní na dva tisíce zaměstnanců.

„Soutěžili jsme s nemocnicí Na Homolce v tom, kdo platí své zdravotníky vůbec nejlépe v České republice. V tuto chvíli předpokládám, že budeme na prvním místě,“ řekl novinářům ve středu generální ředitel KNL a předseda představenstva Luděk Nečesaný.

Jak upřesnil, od roku 2006 se platy zdravotních sester v krajské nemocnici zvýšily o téměř 12 tisíc korun. U lékařů za stejné období jde o téměř 25 tisíc korun.

„Průměrná mzda se počítá ve všech zdravotnických zařízeních stejně. Navíc u nás máme více zdravotních sester i lékařů, než kolik potřebujeme, takže nemusí tak často sloužit,“ podotkl Nečesaný.

Nemocnice, která je od roku 2007 akciovou společností, si vede velmi dobře i ekonomicky a za prvních devět měsíců roku vytvořila zisk ve výši okolo 65 miliónů korun.

Zhruba 40 miliónů nemocnice použila na odměny zaměstnanců a zbývající částku na investice.
„Letos navíc z vlastních zdrojů uvolníme na investice částku okolo 100 miliónů korun,“ upřesnila ekonomická ředitelka KNL Miloslava Tanečková.

Nemocnice podle ní letos investuje celkem 150 miliónů korun do oprav a přístrojového vybavení. „Jedná se o investici do třetího kardiologického sálu, 60 miliónů korun, na niž jsme získali prostředky z evropských fondů. Patnáctiprocentní spoluúčast jsme ale uhradili ze svého,“ podotkl Nečesaný.

Jak k tomu dodal lékařský ředitel KNL Martin Zítek, je patrně liberecká nemocnice jedinou v zemi, která si na dofinancování evropských projektů vydělá sama a nepotřebuje pomoc ani od svých vlastníků nebo zřizovatelů.

„V případě ostatních nemocnic za ně většinou kofinancování evropských projektů zajišťují kraje nebo u fakultních nemocnic ministerstvo zdravotnictví,“ uzavřel Zítek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?