V Mostě stále chybí na dvě desítky lékařů

8. 3. 2010 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
V mostecké nemocnici stále chybí na dvě desítky lékařů. Krajská zdravotní společnost, pod kterou mostecká nemocnice spadá, se od loňského roku snaží chybějící lékaře nalákat na stotisícový náborový příspěvkem.


Za pět měsíců se podařilo získat jen čtyři lékaře a s šesti dalšími se jedná. Těch domácích je kritický nedostatek. Na nabídku reagovali například lékaři z Afriky a Ukrajiny. „Všimla jsem si, že v nemocnici jsou lékaři z ciziny. Někteří neumějí ani pořádně česky,“ sdělila Mostečanka Emílie Němcová.

Kde jsou specialisté?

Nedostatek personálu se projevuje především v oborech intenzivní medicíny. Nemocnice poptává lékaře zejména na internu, ženské oddělení, dětské oddělení a oddělení radiodiagnostické.

„Náborový příspěvek, který je nabízen ve vyjmenovaných oborech, bude poskytnut podle míry splnění smluvních podmínek, a to v rozmezí 100 až 150 tisíc korun,“ sdělil Jiří Vondra, mluvčí Krajské zdravotní, podle kterého v Mostě stále chybí 19 plně kvalifikovaných specialistů.

Situace v zaměstnanosti zdravotních sester je momentálně stabilizovaná ve všech pěti nemocnicích společnosti. Podle mluvčího péče o pacienty není a nebude ohrožena.

Krajská zdravotní v minulosti vyhlásila i stipendijní program pro studenty lékařských oborů. Student může získat až sedmdesát tisíc za akademický rok.

Musí ovšem podepsat, že po studiích bude v krajské nemocnici pracovat tři roky. Program přilákal necelých padesát zájemců.

Proč lékaři do Ústeckého kraje nechtějí?

„Finanční podmínky jsou přibližně ve všech regionech u nás v republice stejné a lékaři si mohou vybírat. Většina kolegů chce být v Praze, Plzni nebo Brně,“ řekl Deníku před časem praktický lékař RomanHouska.

Podle něj si nový lékaři vyberou raději jižní Čechy než Most, kde jsou za srovnatelný plat lepší životní podmínky. Za vyšší mzdou zdravotníci míří do Německa.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?