V Motole lékaři s výpověďmi váhají

22. 12. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Úspěch akce Děkujeme, odcházíme, přes ohlášených 3500 výpovědí doktorů, kteří jsou odhodlaní opustit nemocnice, není všude zdaleka jistý. V Motole se například situace neustále mění.


Lékaři z kardiologické kliniky už vzali zpět své přísliby výpovědí. Podle Pavla Kubíčka z motolské odbočky Lékařského odborového klubu za komplikaci mohl návrat přednosty kardiologie dospělých z dovolené.

Primář Josef Veselka přesvědčil své kolegy, aby výpověď nedávali. Doktoři v Motole začali váhat i na dalších klinikách. „Jasno bude opravdu až toho 27. prosince,“ dodává doktor Kubíček. V jiných pražských nemocnicích je situace jednoznačnější. Ve Fakultní nemocnici Bulovka opravdu podá výpověď 178 doktorů. To je skoro 60 procent.

„Všechny výpovědi byly zatím uloženy v uzamčené místnosti. Naši lékaři jsou připraveni 1. března skutečně odejít. A ti, kteří nepodepsali, nám ve velké většině vyjadřují podporu,“ říká rentgenolog Martin Mašek. Miloš Voleman, chirurg z Fakultní nemocnice Vinohrady, naopak tvrdí, že zatím jde hlavně o nátlakovou akci, která by měla pohnout s úředníky a politiky.

„Výpověď podáme, ale to neznamená, že chceme odejít. Je to prostě stávka dotažená do konce. Na naše místa nebude koho povolat - ty řeči o doktorech z Kazachstánu jsou nesmysly. Třeba odchod anesteziologů by zdravotnictví položil. Stále věříme, že až bude jasno, kolik výpovědí bude, začne se to řešit,“ vysvětluje Voleman.

Lékaři doufají, že po podání výpovědí se situace urovná. Svědčí o tom i informace, kterou deníku E15 poskytla Marie Novotná, poradkyně firmy zprostředkovávající lékařům zaměstnání v Německu. „Zvýšený zájem je jen o účast na prezentacích a o první orientační kontakty.

O zdravotnictví nejednali

Poslanecká sněmovna včera zamítla program mimořádné schůze svolané ke zdravotnictví. Proti programu hlasovali poslanci koalice ODS, TOP 09 a VV.

Opoziční ČSSD nechala schůzi svolat kvůli krizi ve zdravotnictví, která podle nich hrozí v příštím roce kvůli iniciativě odborů nemocnic Děkujeme, odcházíme.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?