V nejhorším zavřu hejtmanství a půjdu pracovat do nemocnice

29. 12. 2010 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek je v hodně složité situaci. V jeho kraji chce totiž dát výpověď skoro 80 procent doktorů, což je nejvíc v celé republice. Žádný krizový plán, který by zachránil zdravotnictví na Vysočině, ale zatím Běhounek nemá. „Já přece nemůžu mít žádné zázračné řešení. Pokud k odchodu lékařů dojde, tak 1. března zavřu hejtmanství a půjdu pracovat do nemocnice, protože jsem lékař. Jestli to ale zachráním, to nevím,“ říká v rozhovoru pro HN hejtman a uznávaný ortoped Běhounek.


Nemocnice na Vysočině jsou odchodem lékařů ohrožené nejvíc z celé republiky. Už zpracováváte krizový plán?

Můžete mi vysvětlit, jaký krizový plán mám zpracovat, když nám odejde 80 procent lékařů? Až vám odejde osm z deseti redaktorů, tak co uděláte s vašimi novinami? Budete je muset zavřít. Pátého ledna máme schůzku s řediteli nemocnic, kde nám předloží počty výpovědí, strukturu lékařů, kteří odejdou, a ohrožená oddělení, abychom mohli panu ministrovi říct, že třeba na 500 tisíc obyvatel nemáme ani jednoho anesteziologa. A pak budeme chtít slyšet od pana ministra řešení.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger říká, že by v případě nutnosti měli hejtmani vyhlásit stav nebezpečí a pak by bylo možné lékařům práci nařídit, podobně jako třeba při povodních. Počítáte jako hejtman i s touto variantou?

Jo, a my bychom to potom zaplatili, což by se panu ministru Hegerovi velmi hodilo.

Jak to myslíte?

Podívejte se, jak to bylo se záplavami v Libereckém kraji. Tam nejdřív musel najít peníze v rozpočtu kraj a až pak teprve žádal o peníze vládu. Já si zatím nedovedu představit, kde bychom na to vzali.

Ale připadá pro vás v úvahu, že by bylo v rámci stavu nebezpečí nařízeno lékařům, aby přišli do práce? Právě u vás, kde hrozí odchod skoro 80 procent doktorů, to může být dost aktuální…

To samozřejmě nechám posoudit právníky. Ale co já mám v ruce? Když to vyhlásím, tak můžu možná požádat obvodní lékaře, aby nastoupili do nemocnice. Ale jaké mám páky na ty, co podali výpověď?

Právníci i ministr Heger říkají, že v krizovém stavu jde nařídit práci komukoliv.

To si nejsem úplně jistý. Ale když to posvětí vláda, tak o tom můžeme diskutovat.

Máte vy jako hejtman nějaký krizový plán, jak odchod 80 procent lékařů řešit?

Prosím vás, nedávejte veřejnosti nějaké naděje, že jsou tady hejtmani, kteří dokáží to, co nedokáže vláda nebo ministr. Já přece nemůžu mít žádné zázračné řešení. Pokud k odchodu lékařů dojde, tak 1. března zavřu hejtmanství a půjdu pracovat do nemocnice, protože jsem lékař se vším všudy. Jestli to ale zachráním, to nevím.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?