V nemocnici by mohli rodit soukromí lékaři

25. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
"Byli byste ochotni své pacientky odrodit ve fakultní nemocnici sami?" Ptá se v současné době Plzeňský kraj privátních gynekologů. Ti vidí situaci problematicky, museli by totiž zřejmě zavřít své ordinace.


Ve Fakultní nemocnici v Plzni podala na gynekologii a neonatologii výpověď většina lékařů. Kraj proto musí vypracovat krizový scénář pro ministerstvo zdravotnictví, do jaké míry bude tedy od prvního března zajištěna péče o novorozence a matky.

Podle odborníků je to ale v případě skutečného odchodu devíti ze třinácti lékařů stejně nemožné. Bez nich se péče zvláště o nedonošené děti a děti s nízkou porodní váhou v celém Plzeňském i Karlovarském kraji zhroutí.

„V daném krizovém období, tedy v březnu a dubnu, má stanovený termín porodu 25 mých klientek. Jeden normální porod trvá zhruba deset až čtrnáct hodin. To bych musel zavřít ordinaci,“ uvádí plzeňský gynekolog Čeněk Born.

Dále by podle něj musely pojišťovny jejich práci proplatit a současně refundovat náklady ordinace, tj. platy sester, personálu a náklady provozu, které běží, i když by lékař nebyl v ordinaci. Sám sdělil, že pokud mu kraj v rámci stavu nouze nařídí porody odvést, půjde.

„Dobrovolně na to ale nemohu přistoupit. Co mé ostatní klientky, které chodí s dalšími problémy nebo na kontroly,“ poukazuje na komplikace Born. Podle krajského radního pro zdravotnictví Václava Šimánka by se ale jednalo pouze o vykrytí služeb.

„Přes den by byli na oddělení lékaři, kteří výpověď nepodali, denní provoz by zvládli. Na noční služby by se ambulantní gynekologové střídali. Jde o to, aby byl v nemocnici zachován provoz po celých 24 hodin,“ říká Šimánek.

Z celkového počtu 75 oslovených gynekologů je ale ochotno vést porody pouze osm z nich. To ale zřejmě ani na kritické dva měsíce stačit nebude. „Ostatní gynekologové žádost buď zamítli, nebo se zatím nevyjádřili vůbec,“ uvádí Šimánek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?