V nemocnici už končí příprava na digitalizaci

16. 4. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba v květnu podnikne českokrumlovská nemocnice další významný krok k modernizaci. Běhání z místa na místo kvůli rentgenovým snímkům přenášeným na fotografických fóliích už bude minulostí.


Nemocnice přechází na digitalizaci, díky čemuž si bude moci lékař prohlédnout snímekna svém počítači.

„Máme už nainstalované obrazovky, takže počítáme, že během jara začneme fungovat digitálně,“ potvrdil včera místopředseda českokrumlovské nemocnice Jindřich Florián. Projekt za šest a půl milionu korun musí nemocnice pokrýt z vlastních zdrojů.

„Finanční prostředky nám půjčí českobudějovická nemocnice. My jim je pak budeme postupně splácet,“ uvedl Florián.

Digitalizace přináší řadu výhod, které pocítí jak pacienti, tak i zdravotnický personál. „V podstatě jde o přenos rentgenových snímků. A to nejen po našem pracovišti. Pro nás je nejzásadnější, že touto rychlou a jednoduchou cestou pošleme snímek například do Českých Budějovic, kam přesouváme pacienty třeba na operaci mozku. To je výborná novinka, která zkvalitní péči,“ řekl Jindřich Florián.

Rentgeny tak budou kolovat mezi lékaři, aniž by se o ně musel pacient starat. Doktoři budou mít mezi sebou i jednodušší domluvu. Snímky se budou ukládat do centrální složky, do které si budou moci zdravotníci kdykoliv sáhnout.

„Pacient už nebude muset například podstupovat po svém případném přeložení na jiné zdravotnické pracoviště nové radiologické vyšetření,“ uvedl předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice, a. s., Martin Bláha. Podle Bláhy digitalizace nemocnici ušetří i nezanedbatelné peníze. Díky ní se sníží náklady hlavně na fotografický materiál.

Kromě Českého Krumlova v této době přechází na digitalizaci v jižních Čechách i nemocnice v Jindřichově Hradci a Prachaticích. Pomalu se chystá také Písek a připojit by se měly i Dačice. Poté už bude digitální metoda využívaná v nemocnicích v celém kraji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?