V nemocnicích mají stoupnout platy o 5 pct., finance prý dostanou

8. 10. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zaměstnanci nemocnic by měli dostat v tarifech přidáno pět procent, peníze na to nemocnice, léčebné ústavy či léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) budou mít. Řekl to ČTK ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) po jednání s předsedkyní zdravotnických odborů Dagmar Žitníkovou. K pětiprocentnímu navýšení vyzve ministr ředitele všech nemocnic, státních i krajských, a také léčebných ústavů a LDN.


Vláda schválila zvýšení o 3,5 procenta, odbory požadovaly pět procent. Žitníková proto dnešní dohodu s Němečkem uvítala.

„Na základě jednání odborného týmu, který spočítal náklady na různé varianty navýšení platů zaměstnanců nemocnic, jsem mohl dnes sdělit paní předsedkyni dobrou zprávu, že kromě už přislíbeného 3,5procentního navýšení tarifů jsme schopni jít až na pět procent, jak požadovaly odbory,“ uvedl ministr.

Celkové náklady na navýšení platů ve všech nemocnicích bez ohledu na zřizovatele jsou podle Němečka spočítány na 3,47 miliardy korun. „Jsem přesvědčen, že nárůst úhrad za zdravotní péči nemocnicím pro rok 2015, který bude dán úhradovou vyhláškou, bude schopen růst platů pokrýt,“ řekl.

Ředitele nemocnic prý v dopise ujistí, že peníze na platy dostanou, takže nebudou muset sahat do rezerv, jako se stávalo v minulosti, kdy vláda zvýšila tarify, ale peníze do nemocnic na to neposlala.

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek potvrdil, že pro příští rok se počítá pro nemocnice s mírným navýšením úhrad za péči. „Už rok 2014 byl pro nemocnice významně prorůstový, ekonomika všech nemocnic akutní i následné péče se zlepšila a my se domníváme, že pokud trend bude pokračovat i v roce 2015, není důvod, aby nemohly zvýšit platy,“ řekl ČTK.

Bilanci pojišťoven vylepší například to, že od ledna klesne DPH na léky z 15 na deset procent, takže za ně vydají méně. S růstem ekonomiky pak souvisí vyšší výběr pojistného, včetně navýšení odvodů státu. Účinněji se má hlídat i využití peněz, pokud ministr prosadí, aby pojišťovny musely zveřejňovat na internetu smlouvy s úhradami pro jednotlivá zařízení.

Zaměstnanci nemocnic a dalších lůžkových zařízení už mnoho let reálně přidáno nedostali, loni jim dokonce meziročně platy klesly. Navýšení, zvláště co se týče středního zdravotnického personálu, má podle ministra vést ke stabilizaci zaměstnanosti.

Ministr doporučí navýšení platů i v lázních, kde také je lůžková péče, jde ale o zařízení privátní a rozhodnutí závisí na vlastnících. Němeček předpokládá, že i tam to bude možné, protože už letos si lázně v příjmech polepšily a příští rok, až začne platit nový indikační seznam, dostanou od zdravotních pojišťoven další až půlmiliardu navíc.

Podle zdravotnických statistiků měli loni lékaři ve státních nemocnicích v průměru 60.635 korun měsíčně, v soukromých 54.863 korun. Průměrný měsíční plat ve zdravotnictví se loni meziročně snížil o 229 korun na 30.174 korun.

Sestry ve státním zdravotnictví měly loni v průměru 28.706 korun, v privátním zdravotnictví a v lázních 23.647 Kč. Celkový průměrný plat všeobecných sester a porodních asistentek se loni proti roku 2012 snížil o 1,5 procenta. Celkově loni klesly platy v zařízeních s odměňováním podle předpisů o platu o 0,8 procenta, tedy o 229 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?