V Olomouci funguje spermobanka, první svého druhu v zemi

22. 11. 2013 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři desítky dárců už registruje olomoucká spermobanka, která se řadí mezi první svého druhu v zemi. Výjimečná je podle jejich zástupců především tím, jak pracuje s databází dárců. Umožňuje výběr i samotným párům, kteří si dárce mohou vybrat z pohodlí svého domova podle podrobných kritérií. Za sebou má toto tkáňové zařízení už úspěšná těhotenství. Ve spermobance lze uchovávat nejen darované, ale i vlastní sperma.


Podle pracovníků spermobanky je zaručena anonymita dárce, páry si však mohou vybrat toho pravého podle mnoha údajů. Jde nejen o fyzický vzhled, ale i psychologické vlastnosti, dosažený stupeň vzdělání či koníčky. Tím se zvyšuje šance najít dárce, který se co nejvíce podobá neplodnému otci.

„Každé centrum zaměřené na léčbu neplodnosti má své dárce, ale většinou čtyři až pět na výběr. Většinou se posuzují při výběru podle krevní skupiny, výšky či barvy očí a výběr mají na starosti v laboratoři. Naše snaha je nabídnout daleko širší výběr a to, aby si dárce mohl pár vybrat sám z pohodlí domova. Většina z nich to využívá,“ řekla novinářům embryoložka Jana Březinová.

V databázi najdou zájemci i informace o tom, jaké umí dárce jazyky, jakou hudbu poslouchá, i to, zda je pravák či levák. Nechybí ani ukázka jeho rukopisu. Dávku od vybraného dárce poté pracovníci banky převezou do specializovaného centra, kde se pár léčí. Dárce spermatu, kterým může být muž do 35 let, jako náhradu získá částku pohybující se od 500 do 1500 korun, zájemci za dávku zaplatí od 2000 do 6000 korun.

Centrum funguje už dva roky, projít muselo přísnými schvalovacími procesy a získat i samotné dárce, kteří museli projít přísnými testy. Podle odborníků v nich uspějí dva z deseti mužů. Proces obnáší nejen vyšetření spermiogramu, ale i řadu nadstandardních vyšetření. „Máme přísnější limity pro výběr dárců, než je norma Světové zdravotnické organizace,“ uvedla gynekoložka Ivana Oborná.

SpermBanka spolupracuje s centry asistované reprodukce po celé zemi. Spermie od nich odebírá například brněnské centrum reprodukční medicíny Sanatorium Repromeda. „Hlavní přínos je v tom, že najít dárce, který by vyhovoval po genetické, zdravotnické stránce a dalším kritériím není vůbec lehké. Pracoviště reprodukční medicíny má spoustu jiných věcí na práci, jsme rádi, že toto za nás obstará spolehlivé pracoviště, kde víme, co čekat,“ řekl Pavel Trávník z vedení sanatoria.

Olomouckou spermobanku mohou vyhledat také muži, kteří chtějí z různých důvodů uchovat vlastní sperma. Takzvaná autokryokonzervace se doporučuje mužům především při závažných onemocněních, u rizikových povolání nebo při plánování rodiny v pozdějším věku.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?