V Olomouckém kraji se loni narodilo 6274 dětí, o 147 více

6. 1. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V šesti porodnicích v Olomouckém kraji se loni narodilo více dětí než v předchozím roce. Na svět přišlo 6274 novorozenců, což je nárůst o 147. Vyplývá to z údajů nemocnic kraje. Největší navýšení, o více než 300 dětí, hlásí porodnice ve Šternberku.


Rozdíl ve statistikách je však dán i rekonstrukcí porodnice v předchozích letech. Pokles narozených dětí zaznamenala Fakultní nemocnice v Olomouci, ale i tak překročila již osmý rok za sebou dvoutisícovou hranici porodů.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc, kam se soustřeďují nejrizikovější porody z celého kraje, se loni narodilo 2311 dětí, o 130 méně než předloni. „Od roku 2007 tak počet dětí narozených v největší porodnici v Olomouckém kraji překračuje pravidelně hranici 2000,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Nejvíce dětí přišlo loni ve fakultní nemocnici na svět tradičně v červenci, nejméně naopak v únoru.

Nárůst počtu novorozenců hlásí porodnice v Šumperku a ve Šternberku. V první z nich se narodilo loni o 33 dětí více, celkem 958. „Loňský rok byl přitom bohatý i na vícečetné porody, v nemocnici totiž pomohli lékaři na svět hned 12 dvojčatům,“ řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Hana Szotkowská. Do zdejší porodnice přijíždí nejčastěji budoucí maminky z šumperského, zábřežského a částečně také z ústeckoorlického regionu.

Ve šternberské porodnici se narodilo 957 dětí, předloni to bylo 655. Výrazný nárůst má na svědomí několikaměsíční uzavření porodnice v roce 2014 kvůli rekonstrukci. I předloni však porodů oproti předchozím letům přibylo, v porovnání s rokem 2013 to bylo o 16 dětí více.

Mírný pokles počtu narozených dětí zaznamenaly porodnice v Přerově, Prostějově i v Jeseníku. V Přerově to bylo o 30 dětí méně, narodilo se zde loni 802 dětí. V Prostějově meziroční rozdíl činí 23 dětí, na svět zde přišlo 976 novorozenců. Jen nepatrně méně porodů hlásí jesenická porodnice, na svět loni pomohla 270 dětem, předloni jich bylo o pět více.

Nejpopulárnějším dívčím jménem u dětí narozených v Olomouci byla i loni Eliška, Tereza a Anna a mezi chlapeckými jmény Jakub, Jan a Tomáš. V šumperském regionu naopak vévodila Natálie a u chlapečků Matyáš a Ondřej. Matrikářky však zapisovaly loni v kraji do rodných listů i netradiční jména, jako je Arwa, Yassine, Rustem, Santos, Vadik, Nomin, Mercedes, Chidera či Eka. V Šumperku to byli zase Taisiju či Abigail.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?