V pardubické nemocnici se staví nový multioborový pavilon

11. 6. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V areálu Pardubické krajské nemocnice začal vyrůstat nový multioborový pavilon. Sestěhuje se do něj několik oddělení, která jsou umístěna v nevyhovujících budovách. Investice, z níž část uhradí evropská dotace, je největší za posledních deset let.


Do nového pavilonu se přemístí oddělení plicních nemocí a tuberkulózy, infekční oddělení, stomatochirurgie a zubní pohotovost. V budoucnu může objekt sloužit i jiným oddělením při další fázi rekonstrukce nemocnice.

„Původní budovy plicního a infekčního oddělení čeká demolice, jsou neopravitelné. Zvažujeme, zda nezbourat i objekt stomatochirurgie a dětské chirurgie nebo zda pro něj najdeme jiné využití,“ řekl dnes novinářům ředitel nemocnice Tomáš Gottvald.

Na výstavbu a vybavení pavilonu získal Pardubický kraj 171 milionů korun z Regionálního operačního programu, původní rozpočet činil 306 milionů korun včetně DPH. Cena stavební části se po soutěži snížila z předpokládaných 192 milionů korun bez DPH na 102 milionů korun. Takový pokles už podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) nelze očekávat u lékařských technologií, nábytku a bílé techniky, několik výběrových řízení na tyto dodávky nyní probíhá. Pavilon by měl být dokončen na podzim 2014.

Podle generelu krajské nemocnice by se měl v budoucnu postavit také takzvaný monoblok. Poskytl by prostor urgentnímu příjmu, centrálním operačním sálům a dalším potřebám a odstranil by nevýhody současného pavilonového uspořádání zdravotnického zařízení. Vzniknout by měly i další objekty a parkovací dům. Náklady by však dosáhly miliardových částek, proto zatím konkrétní plány na výstavbu neexistují. Podle hejtmana je v nejbližší době prioritou pokračovat v úpravách s důrazem na lékařskou diagnostiku.

Nemocnice poskytuje zhruba 50 procent akutní péče v kraji. Spádově pečuje zhruba o 250.000 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?