V Plzni vzniká pomoc zaměřená na opomíjené problémy postižených

20. 10. 2008 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
"Lidé, kteří využijí podpory a pomoci centra, budou lépe připraveni například pro chráněné bydlení, tedy sociální službu, která maximálně podporuje integraci lidí s postižením," je přesvědčen ředitel plzeňské Diakonie Roman Hajšman...


Ojedinělý projekt zaměřený na problematiku sexuality, mezilidských vztahů a vlastní identity mladých lidí se zdravotním postižením připravilo plzeňské středisko Diakonie Českobratrské církve evangelické.

V Plzni vzniká kontaktní místo, které poskytne mladým lidem se zdravotním postižením pomoc v této často zamlčované a opomíjené oblasti, řekla ČTK Václava Krausová z Diakonie.

Podle ředitele plzeňské Diakonie Romana Hajšmana je odborná podpora a pomoc v těchto často až tabuizovaných záležitostech nesmírně důležitá nejen pro samotné postižené lidi, ale i pro jejich rodiče či pracovníky sociálních služeb.

„Lidé se zdravotním postižením se chtějí osamostatnit a mít svůj byt. Chtějí navazovat vztahy, prožívat lásku, touží zastávat roli muže a ženy se vším všudy. Před tím se ale často zavírají oči, přicházejí zákazy, odmítnutí, tlumení léky,“ poznamenal Hajšman.

Mladí zdravotně postižení lidé i jejich rodiny se tak budou moci obrátit se svými dotazy a problémy na pracovníky centra, kteří se jim budou snažit odpovídat, pomáhat, radit a vysvětlovat jejich problémy.

Vznik kontaktního centra má zároveň posílit prevenci případného sexuálního zneužívání handicapovaných lidí a nabídnout jim alternativu k umístění do ústavního zařízení.

„Lidé, kteří využijí podpory a pomoci centra, budou lépe připraveni například pro chráněné bydlení, tedy sociální službu, která maximálně podporuje integraci lidí s postižením,“ je přesvědčen Hajšman.

Kromě mladých handicapovaných lidí a jejich rodin počítá centrum s pořádáním vzdělávacích seminářů o sexualitě, mezilidských vztazích a podobně pro pracovníky v sociálních službách. Projekt plzeňské Diakonie zvítězil letos v jedné nadační soutěži v Plzeňském a Jihočeském kraji, a získal tak od nadace podporu 400.000 korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?