V Přerově by mohlo vzniknout nové centrum pro lidi s Alzheimerem

18. 1. 2017 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
V Přerově by mohlo vyrůst nové centrum pro lidi postižené Alzheimerovou chorobou. Vybudovat jej chce společnost Domov Alzheimer v prostorách bývalého Chemoprojektu, který radnice odkoupila před deseti lety za 22 milionů korun a dodnes pro něj nenašla plné využití.


ČTK to sdělila mluvčí magistrátu Lenka Chalupová. Zázemí by zde mohlo najít až sto lidí.

Budova z 50. let stojí nedaleko centra města, uprostřed panelového sídliště. „Společnost Domov Alzheimer projevila zájem od města Chemoprojekt odkoupit a objekt na své náklady zrekonstruovat. Podle předběžných odhadů by zde mohlo najít nový domov až sto lidí. Pracovně by tu našlo uplatnění v trojsměnném provozu zhruba 80 lidí,“ uvedl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO).

Zástupci společnosti uvedli, že pro jejich účely by byla budova ideální. „Jsme schopni objekt přebudovat na moderní zařízení, které bude sloužit lidem postižených Alzheimerovou nemocí nebo jinou formou demence a dalšími nemocemi stáří,“ uvedl na setkání se zástupci města Zbyněk Gembiczki, který vede toto zařízení v Darkově a je zároveň ředitelem pro rozvoj sítě Domovů Alzheimer.

Podle Navrátila je pro Přerov důležité, že by město neneslo náklady spojené s rekonstrukcí a získalo by novou sociální službu, která je potřebná. „Pro Přerov by to znamenalo pouze měsíční doplatek na každého klienta ve výši 5500 korun. Podobně podporujeme i naše klienty v Domově pro seniory. Pokud se záměr podaří prosadit, budeme mít podmínku, že minimálně 70 míst bude rezervováno pro naše občany,“ doplnil Navrátil.

Budovu Chemoprojektu odkoupilo město z obavy, že na jeho místě vznikne velkoplošná prodejna. Obyvatelé tehdy proti záměru podepsali petici, obávali se zejména zhoršení dopravní situace v místě svého bydliště. V nemovitosti poté našly zázemí postupně kanceláře, menší dílny i pobočka knihovny, ale celý objekt se za deset let nepodařilo plně využít. Na provoz Chemoprojektu město ročně doplácí půl milionu.

V Olomouckém kraji je podle mluvčí hejtmanství Kamily Navrátilové registrováno 52 ubytovacích služeb určených seniorům, z toho je 35 domovů pro seniory a 17 domovů se zvláštním režimem, které jsou určeny převážně pro lidi s Alzheimerovou chorobou či jinou demencí. V domovech se zvláštním režimem je 783 lůžek. Mezi největší patří soukromý domov Anavita v Olomouci s kapacitou přes 100 míst; je stále obsazen. Tři desítky lůžek pro seniory s Alzheimerovou chorobou předloni vznikly v opraveném Centru sociálních služeb v Prostějově, nový domov pro seniory s Alzheimerovou chorobou byl v roce 2014 otevřen v Radkově Lhotě na Přerovsku.

Alzheimerova nemoc zasahuje nejvíc lidi mezi 60 až 85 lety věku, jde o zrychlené stárnutí mozku. Lidé takto nemocnípotřebují nepřetržitou péči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?