Vakcín máme tisíce, teď jsou k ničemu

25. 3. 2010 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Váháte, zdali se nechat očkovat proti prasečí chřipce? Možná to již nebude třeba. Teplé počasí, které panuje, viru nesvědčí stejně jako předešlé mrazy. A přestože se ještě v zimních měsících lékaři obávali nástupu nové vlny chřipky, momentálně vidí situaci v zcela jiném světle.


„Neočekáváme, že by se vlna onemocnění prasečí chřipkou během současných teplých dnů vrátila,“ sdělila včera deníku Metro primářka Infekční kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Ta ovšem dodává, že vir prasečí chřipky je nevypočitatelný a může se vrátit kdykoliv. I přesto, že se Česká republika zařadila mezi pětici evropských zemí s největší úmrtností na následky prasečí chřipky, lidé o vakcíny moc nestojí.

Doposud se v celé republice nechalo očkovat 66 tisíc lidí. Dalších 700 tisíc vakcín bylo zatím nevyužito.

Pokud tak rapidně nestoupne zájem o vakcíny, může se velké množství z nich vyhodit. Maximální trvanlivost vakcín je totiž dva roky, potom se nesmí používat.

Ministerstvo zdravotnictví se proto snaží přesvědčit co nejvíce lidí, že má vakcinace smysl. „V následující chřipkové sezoně bude tento virus naprosto dominantně převažovat nad výskytem standardní sezonní chřipky,“ odhaduje mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršen.

Dodává, že virus H1N1 se u nás stal hlavním kmenem chřipky, a právě proto je podle něj vakcinace na místě. Očkování však odmítl i prezident Václav Klaus.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?