Vakcíny za desítky milionů korun skončí v popelnici

12. 6. 2010 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli hrozící pandemii prasečí chřipky nakoupilo Česko milion dávek, teď jsou k ničemu.


Menší část nevyužitých vakcín proti prasečí chřipce půjde do strategických zásob, většina se zřejmě zlikviduje. Oznámila to ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, podle níž by mělo jít do strategických zásob několik desítek tisíc vakcín.

Stát objednal milion dávek za 220 milionů korun, očkovat se však nechalo podle posledních údajů méně než procento populace, jen asi 66 000 lidí. Do 21. června chce ministerstvo zdravotnictví předložit vládě komplexní zprávu o vakcínách. Obsahem bude závěrečné vyúčtování všech nákladů, uvedla ministryně.

Kam s nimi?

Nyní Česku zbývá více než 600 tisíc nevyužitých dávek. V únoru totiž stát s výrobcem vyjednal, že neodebere 300 000 dávek, aniž zaplatí pokutu. V těchto dnech řeší ústřední epidemiologická komise, co bude s vakcínami, které jsou na skladě. „Nepoužité vakcíny budou likvidovány,“ prohlásila ministryně. Vakcínám vyprší lhůta použitelnosti přibližně v létě 2011.

Před rokem Světová zdravotnická organizace zvýšila kvůli šíření nové chřipky pandemické riziko na nejvyšší šestý stupeň, a potvrdila tak vznik pandemie. Česká vláda proto v srpnu objednala u firmy GlaxoSmithKline milion dávek pandemické vakcíny Pandemrix za 220 milionů korun.

Jurásková přiznala, že smlouva nebyla pro Česko výhodná. Nákup kritizovala například Česká lékařská komora. Problém s přebytkem vakcín řeší i řada dalších států, třeba Belgie či Francie objednaly víc vakcín, než mají obyvatel.

Očkovat? Jen dobrovolně

Ministerstvo zdravotnictví zvažuje změnu vyhlášky, která řeší očkování zaměstnanců proti sezonní chřipce na rizikových pracovištích. Ti se nyní musí nechat očkovat povinně. Pokud odmítnou, můžou být přeřazeni na jiné pracoviště. Podle ministryně je tento princip zásadně porušován, je nevymahatelný, ale vakcínu musí ministerstvo nakoupit. Populace se očkuje v mizivém procentu, zaměstnanci pracovišť se očkovat také nechtějí. Vyprší lhůta použitelnosti a vakcíny se vyhodí. „Je poctivější přiznat, že bariérové opatření nefunguje, a očkování nechat jako dobrovolné,“ řekla Jurásková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?