Vávra: Jednota lékařů neklesá, spíše naopak

25. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednání o požadavcích lékařů s vládou, ministerstvem zdravotnictví i dalšími zainteresovanými stranami pokračují, avšak zda po 1. březnu v nemocnicích bude mít kdo ošetřovat, jasné není. Definitivní stanovisko musí padnout do příštího úterý, což potvrdil internista novoměstské nemocnice a člen Lékařského odborového klubu Pavel Vávra, který se v kampani Děkujeme, odcházíme angažuje.


Ministr Heger minulý týden přislíbil, že peníze pro lékaře sežene, avšak až příští rok, pak ovšem prohlásil, že bude zvažovat svoji rezignaci…

Ministr Heger krizi ve zdravotnictví po dlouhou dobu odmítal, zlehčoval a místo jednání s lékaři o stažení výpovědí vytvářel krizové plány, které by naši zemi uvrhly do podmínek srovnatelných s válečným stavem. Minulý čtvrtek došlo k prvnímu jednání mezi ministerstvem a lékaři, z něhož však žádná kompromisní nabídka k uklidnění situace nevzešla. Problém je tak závažný, že se jím bude zabývat vláda a jednání budou pokračovat. Definitivní stanovisko vlády musí padnout do 31. 1., pokud totiž nedojde k dohodě, krizové plány budou spuštěny. Finanční prostředky ke stabilizaci nemocnic má přitom vláda k dispozici, jedná se o peníze přímo z rozpočtu zdravotnictví, se kterými bylo do této doby plýtváno na předražené léky, předražené stavební zakázky, předražené nákupy zdravotní techniky. Nejedná se tedy o žádné další peníze ze státního rozpočtu. Jde jen o ochotu vlády bojovat proti korupci a začít se chovat hospodárně.

Veřejnost se rozdělila na dva tábory - jedni lékařům fandí, že vytrvali, druzí je naopak haní, že z etického hlediska si nemají právo brát jako „rukojmí“ pacienty.

Postoj veřejnosti je do jisté míry pochopitelný a vychází z nedostatku informací. Při každé příležitosti se snažíme občanům vysvětlovat, že naším cílem nejsou primárně platy, ale boj proti korupci, proti tunelování zdravotnictví, boj proti předraženým lékům. Pro politiky to je velmi citlivé téma, protože řada z nich nese za současnou situaci přímou zodpovědnost.
Kampaň upozorňuje na zneužívání Zákoníku práce u lékařů, na tisíce přesčasových hodin ročně, které musí unavení lékaři v nemocnicích odpracovat. Většina veřejnosti toto chápe a vnímá nutnost změn.

Je skutečně pravda, že výpovědí, které lékaři stahují, přibývá?

Od začátku roku stáhlo výpověď v celé ČR pouze 50 lékařů z počtu 4000 podaných výpovědí. Ve snaze respektovat Zákoník práce vypovídají navíc další stovky doposud nezapojených lékařů Dohody o přesčasové práci (DPČ), čímž bude po 1. 3. výrazně omezena možnost nemocnic zajistit nepřetržitý provoz v noci a o víkendu. Jednota a odhodlání lékařů tedy neklesá, spíše naopak.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?