Ve Zlíně funguje nový domácí hospic, jediný v kraji

10. 6. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Péči o nevyléčitelně nemocné pacienty v jejich domácím prostředí zajišťuje ve Zlíně nový domácí hospic Most k domovu. Je to jediné zařízení tohoto typu ve Zlínském kraji, tradiční hospic funguje ve Valašském Meziříčí a Zlíně.


Cílem je zmírnit utrpení pacienta v poslední fázi jeho života, posláním domácího hospice je umožnit strávit poslední období života v kruhu svých blízkých, řekla novinářům ředitelka domácího hospice a lékařka Eva Hegmonová.

Zařízení funguje od dubna. „Zatím nás oslovilo asi 25 rodin, mnohé se však ozvaly již pozdě, jen za duben již zemřelo 11 klientů,“ uvedla Hegmonová. Cílem zařízení je kromě péče o klienty a jejich rodiny také vytvářet tlak na lékaře, aby nevyléčitelné pacienty co nejdříve posílali ke specialistům na paliativní péči, tedy péči o nevyléčitelně nemocné.

Počet klientů bude zřejmě stoupat. „Stoupající tendence je dána osvětou, lidé jsou také dlouhověcí, čím dál častěji budou čtyři generace v rodině, nemá smysl stavět ústavy, ale posílit komunitní péči,“ uvedl ředitel občanského sdružení Most k domovu Jiří Kabát.

Domácí hospic má ve svém týmu tři lékaře, několik sester, koordinátora péče, sociálního pracovníka i psychologa. Lékařská péče je přitom dostupná každý den 24 hodin. Při důkladném vstupním pohovoru se zjišťuje nejen fyzický a psychický stav pacienta, ale také, jak funguje jeho rodina, která se o něj musí v závěru jeho života doma starat. Poté se individuálně nastaví způsob léčby, jak například ulevit klientům od bolestí. Lékaři či sestry jsou k dispozici na telefonu a radí rodinným příslušníkům, učí je také se o klienta starat, podle situace také jezdí k pacientovi a léčí jej doma.

Vedení kraje aktivitu domácího hospice podle hejtmanova náměstka Lubomíra Nečase (SPOZ) vítá. Nečas ČTK řekl, že jde mimo jiné o ekonomicky výhodou službu. Pacientům či jejich rodinám v praxi nezbude často nic jiného než opakovaně volat záchrannou službu, což je velmi finančně náročné, podotkl Nečas. Podle lékařů se přitom v nemocnici jen vyřeší akutní problém pacienta, který je však už nevyléčitelný.

Domácí hospic však zatím nemá na paliativní péči uzavřenou smlouvu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), jen se třemi menšími pojišťovnami. „Přitom 85 procent pacientů je klienty VZP,“ uvedla lékařka. Náklady proto nyní hradí hospic i pacienti. „Například návštěva sestry stojí 300 korun. Za jedním klientem jsme jezdili 24 dní, šlo o náročnou péči, noční výjezdy, vysoké dávky léků. Rodinu to stálo 6700 korun. Měla by to však hradit pojišťovna,“ podotkla Hegmonová. Ministerstvo zdravotnictví podle ní iniciovalo jednání s pojišťovnami na toto téma.

Mluvčí VZP Eva Palátová dnes ČTK řekla, že VZP vnímá tuto problematiku jako velice citlivou. „Dokazuje to i fakt, že za paliativní péči v domácím prostředí bylo v loňském roce za pojištěnce VZP ČR vynaloženo více než 11 milionů korun. V tuto chvíli se k poskytnutí paliativní péče domácího hospice Most k domovu Zlín více vyjadřovat nebudeme, dokud neproběhne výběrové řízení s kladným stanoviskem,“ uvedla Palátová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?