Ve zlínské nemocnici jsou pokoje pro předčasně narozené děti

3. 2. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Rodičům a jejich předčasně narozeným dětem slouží ve zlínské nemocnici nové pokoje.


Ve speciálně vybavených prostorách mohou být rodiče svým dětem neustále nablízku. Posunutí intenzivní péče přímo k rodičům na samostatný pokoj, taková péče zatím v ČR neexistuje, řekl dnes novinářům primář novorozeneckého oddělení Jozef Macko.

„Existují takzvané roomingy nedonošených dětí, ty existují skoro v každé porodnici. Tady poskytujeme intenzivní péči přímo na pokoji s maminkou, chceme posouvat dítě k mamince co nejdříve po porodu,“ uvedl primář. Rekonstrukce pokojů v budově porodnice se uskutečnila díky projektu Malé Mimi, sbírka začala v říjnu 2015.

Ve čtvrtém patře budovy jsou k dispozici tři pokoje s lůžkem pro maminky, inkubátorem a rozkládacím křeslem pro tatínka. Umístěny v nich mohou být děti, které již nepotřebují péči na jednotce intenzivní péče. „Tyto pokoje mohou využívat maminky už od konce prosince a umožňují rodičům být s nedonošenými dětmi o několik měsíců dříve, než bylo dříve možné,“ uvedl Macko. Pro maminky, které mají miminko ještě na jednotce intenzivní péče v inkubátoru a nemohou jej zatím mít u sebe, se dnes otevřel pokoj hotelového typu se čtyřmi lůžky, kuchyňkou a sociálním zařízením v sedmém patře porodnice. „Dosud musely maminky za dětmi někdy i denně dojíždět. Nyní mohou být nablízku svému dítěti a navíc v komfortním prostředí,“ řekl primář.

Ve zlínské porodnici se ročně předčasně narodí asi 40 dětí, které váží méně než kilogram. Časný a častý kontakt rodičů s takovým dítětem je podle primáře velmi důležitý, má vliv na fyzický i psychický vývoj dětí. Předčasně narozeným dětem totiž chybí podle primáře řada stimulů. Zájem o nové pokoje je podle primáře velký, ne každá maminka však podle něj chce a dokáže se o předčasně narozené dítě starat.

Za možnost být na pokoji se svou dcerkou Emou, která se narodila v polovině prosince ve 30. týdnu těhotenství, je ráda Silvie Klohnová z Kroměříže. Jelikož v tu dobu ještě nebyl k dispozici pokoj hotelového typu, musela čtyři týdny za dcerou umístěnou na jednotce intenzivní péče denně dojíždět, poté jako jedna z prvních využila nové pokoje, kde má dítě neustále u sebe. „Spokojená jsem moc, dojíždění je náročné. Je to tady zařízené tak, že tady můžu dlouhodobě fungovat,“ uvedla Klohnová.

Rekonstrukce pokojů trvala podle iniciátora projektu Malé Mimi Martina Gazdy, který je také otcem předčasně narozeného dítěte, tři měsíce. Na projekt se podařilo získat celkem osm milionů korun. „Rádi bychom vytvořili nadační fond, který se dál bude starat o neonatologii ve Zlínském kraji,“ uvedl Gazda. „Konkrétně by měl přispívat na zvelebování a provoz pokojů, a také chceme dále rozvíjet komunikační fórum a poradnu na našem webu. Svými zkušenostmi chceme přispět i realizátorům obdobných plánovaných projektů v rámci České republiky,“ dodal Gazda.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?