Vědci kvůli sporu o autorství práce o transplantaci zvažují soud

2. 11. 2010 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Dva mladí vědci z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) předložili novinářům výzkumné protokoly jako důkaz, že jsou autory práce o transplantaci střeva u potkanů. Jiří Froněk, který na stejné téma obhájil dizertaci, prý jejich práci opsal, z 30 stran výsledků jsou jeho tři.


Froněk nařčení z plagiátorství odmítl, bude se bránit u soudu. Také mladí vědci jsou připraveni se soudit, hlavně se ale chtějí obhájit před vědeckou komunitou. Ministerstvo zdravotnictví do sporu zasahovat nehodlá.

Spor o pravost obou prací vypukl v souvislosti s konkurzem na šéfa transplantační chirurgie IKEM. O místo se ucházel dosavadní přednosta profesor Miloš Adamec, do jehož týmu dva mladí vědci ze Slovenska patří, a Froněk, který se vrátil do ČR po několikaletém působení v Británii.

Ředitel IKEM Jan Malý ČTK řekl, že rozhodnutí o vítězi konkurzu odložil, až dostane vyjádření olomoucké lékařské fakulty, kde Froněk práci obhájil. Originalitu obou prací má prověřit také Česká lékařská komora.

Podle obou mladých vědců by se měly k oběma pracím vyjádřit i vědecká rada ministerstva a vědecké rady lékařských fakult. Jsou připraveni obhájit své autorství třeba i před vědeckými radami v Oxfordu či Cambridgi.

Ivan Matia a Peter Baláž dnes na tiskové konferenci uvedli, že již předali doklady o svém autorství právníkům. Podle nich se Froněk dopustil podvodu. Fyzicky prý nebyl přítomen experimentu, dostal jen k nahlédnutí výsledky, které si zkopíroval a použil je. Pod práci se pak podepsal a jen jim poděkoval za spolupráci. Údajně přitom použil i snímky a grafy, které vytvořili oni, mají originály snímků.

„Považuji za nevkusné, že se mediálně dezinterpretuje situace, kterou se chystá fundovaně posoudit vědecká rada. Já obvinění odmítám. Vyčkám stanoviska vědecké rady, které jsem předal veškeré podklady,“ sdělil v reakci na tiskovou konferenci ČTK Froněk.

Dodal, že spolupráci s kolegy ze Slovenska nikdy nepopíral. „Snadno se dá dokázat, že s výzkumem na potkanech jsem začal právě já,“ uvedl pro sobotní Právo.

Matia a Baláž upřesnili, že experiment na potkanech dělali v letech 1998 až 2002 v Košicích. Froněk již dříve Radiožurnálu řekl, že si téma dizertační práce zapsal v Praze v roce 1999 a obhájil ji v Olomouci v roce 2004. Baláž si podle něj téma výzkumu zapsal až v roce 2001 a práci obhájil v roce 2005 v Košicích.

Kolem konkurzu vyvstaly i pochybnosti, zda je vůbec platný. Ředitel IKEM podle prezidenta ČLK Milana Kubka nevyzval komoru, aby vyslala do konkurzní komise svého zástupce. Podle Malého tam ale její zástupce byl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?