Vedení největší zdravotní pojišťovny se ujímá Zdeněk Kabátek

3. 12. 2012 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) s více než šesti miliony klientů se 1. prosince ujal nový generální ředitel Zdeněk Kabátek (ODS). Správní rada ho minulé pondělí zvolila, když se funkce vzdal Pavel Horák. S ním odstoupil i šéf správní rady VZP Marek Šnajdr (ODS), na jehož místo rada zvolila náměstka ministra zdravotnictví Petra Noska. Posty ve vedení největší pojišťovny si rozdělily dvě nejsilnější vládní strany, protože Noska nominovala TOP 09.


Ministr Leoš Heger (TOP 09) kritizoval Horáka i Šnajdra už delší dobu. Vadil mu postup VZP třeba ve sporném projektu internetových zdravotních knížek IZIP či finanční politika. Výměnu obou se mu podařilo prosadit až poté, co vláda vyměnila členy správní rady za stát, čímž se změnil poměr sil v Hegerův prospěch.

Kabátek působil před nástupem do VZP jako vrchní ředitel pro ekonomiku na ministerstvu zdravotnictví. Spadaly pod něj mimo jiné velké nemocnice, léčebná centra a ústavy zřizované ministerstvem. Radě po svém zvolení řekl, že chce stabilizovat hospodaření VZP, vyřešit smluvní politiku a také úzce spolupracovat s ministerstvem zdravotnictví.

Podle Noska bude hlavním úkolem nového ředitele finanční stabilizace VZP k počátku roku a nové smlouvy s nemocnicemi, včetně zveřejnění dat o jejich vybavení a výkonu. Nosek soudí, že právě otevřenost komunikace může obhájit VZP v krocích, které nejsou populární, což je například plán na zrušení 6000 akutních lůžek v nemocnicích.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?