Vedení nemocnice strká hlavu do písku

20. 5. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nepřetržitý provoz na interním oddělení karlovarské nemocnice má zajistit péči o pacienty, podle odborů ale způsobuje komplikace a situace je nezvladatelná. „Od vedení nemáme jednoznačné směrnice a zatím to vypadá, že strká hlavu do písku,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Nemocnice v Karlových Varech Peter Igaz.


Lékaři interního oddělení přestali sloužit přesčasy, vedení proto nařídilo nepřetržitý provoz. Jak situace vypadá nyní?

Nepřetržitý provoz je provázen řadou komplikací. Nejsou lékaři a ti, co pracují na endoskopiích, jsou v podstatě spotřebováni na odděleních. Nyní je tam tedy doktorka sama a přitom je tam objednáno asi 60 odborných ambulancí plus nějaké výkony, které jsou plánované z lůžka. To ona prostě nemůže stihnout sama, protože to bylo objednané na kolegy, kteří jsou teď na odděleních nebo jsou po noční službě a teď si vybírají volno.

Takže budou odmítáni pacienti?

Paní doktorka žádala včera pana generálního ředitele, dle jakého postupu má selektovat pacienty. Odpovědi se nedočkala, zřejmě se to bude dít velmi nezřízeně a spontánně. Budou odmítáni lidi, protože paní doktorka to asi těžko zvládne. Bohužel od vedení nemáme jednoznačné směrnice a zatím to vypadá, že strká hlavu do písku.

Jak dlouho může podle vás toto opatření vydržet?

Asi do prvního problému a do prvních stížností pacientů. Já neorganizuji práci v nemocnici, já léčím pacienty, a to podle toho, jak mi řekne můj nadřízený. Pan primář dal vedení již na vědomí, že to v současném stavu nedokáže odborně zvládnout. Ale z vedení není sejmuta právní odpovědnost za pochybení.

Tvrdíte také, že ředitel tímto nařízením postupuje v rozporu se zákonem. Můžete to konkretizovat?

Tak zejména nedodržel zákonnou lhůtu čtrnácti dnů oznámení, což přiznal i sám ředitel. Za další, pracovní smlouvy většiny lékařů jsou koncipovány tak, že nelze jednostranně platovým výměrem změnit rozvržení pracovní doby. V platovém výměru, který je nedílnou součástí pracovní smlouvy, je jednosměrný provoz. Dle nového rozpisu je to na směnný provoz. My jsme to nepodepsali, jedná se o jednostranný právní akt.

S vedením ale máte i nadále jednat. Kdy?

Jedna schůzka měla být včera, nakonec ale byla zrušena. Další je naplánována na páteční dopoledne.

Zítra čtěte na Zdraví.Euro.cz rozhovor s karlovarským randím pro zdravotnictví Václavem Larvou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?