Většina lékařů v Pardubickém kraji vezme výpovědi zpět

21. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci Lékařského odborového klubu (LOK) podepsali v pátek s Pardubickým krajem a s řediteli nemocnic dohodu. Tento dokument zaručuje naplnění Memoranda o úpravě poměrů ve zdravotnictví, na kterém se shodla vláda s odboráři.


Zástupci lékařských odborů po této dohodě předpokládají, že většina lékařů stáhne příští týden své výpovědi. Chtělo jich odejít 224 z přibližně šesti set.

„Cílem dohody je poskytnout garance lékařům, kteří stáhnou výpovědi zpět. Lékařský odborový klub se zavázal, že k tomuto kroku do tří dnů vyzve všechny lékaře,“ uvedl Právu hejtman Radko Martínek (ČSSD).

„Teď vyzveme lékaře ke stahování výpovědí. Víme o lékařích třeba z gynekologického oddělení, kteří odcházejí do zahraničí. Jedná se však pouze o jednotlivce,“ řekl šéf LOK krajské nemocnice Tomáš Gottvald. Podle něj to však v žádném případě neohrozí chod oddělení.

Podobně se vyjádřili zástupci odborářů ostatních čtyř nemocnic. Například v Litomyšli zůstanou všichni lékaři, chtělo jich odejít pět nebo šest.

„Všem lékařům, kteří dali výpověď a vrátí se zpět do krajských nemocnic, garantujeme, že je nemocnice přijmou zpět,“ řekla krajská radní Markéta Tauberová (ČSSD) s tím, že pokud vláda potvrdí memorandum, tak dojde ke zvýšení platů v nemocnicích již od března.

V případě, že by však vláda memorandum nepotvrdila, veškeré dohody jsou bezpředmětné. Odboráři proto budou až koncem příštího týdne přesně vědět, kolik lékařů se rozhodlo zůstat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?