Většina lidí souhlasí s povinným očkováním dětí

23. 3. 2011 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Skoro devět lidí z deseti (88 procent) je pro povinné očkování dětí, naopak 12 procent s ním nesouhlasí, vyplývá z internetového průzkumu agentury STEM/MARK, který má ČTK k dispozici.


Zastánci očkování ho nejvíce obhajují obavou z rozšíření nemocí, těchto respondentů bylo 35 procent. Kvůli ochraně zdraví dětí ho podporuje 21 procent lidí.

Zhruba čtvrtina si myslí, že kdyby očkování nebylo povinné, lidé by k němu nepřistupovali zodpovědně.

Nejvíce respondentů obhajuje povinné očkování proti přenosné dětské obrně (92 procent) a tuberkulóze (91 procent). Zhruba 90 procent je pro očkování proti tetanu a 81 procent pro povinné očkování dětí na záškrt a černý (dávivý) kašel.

Mezi odpůrci očkování je 44 procent těch, kteří by nechali rozhodnutí o očkování dětí na rodičích. Více než pětina respondentů se obává možných vedlejších účinků vakcíny.

Polovina respondentů podporuje to, aby bylo povinné očkování proti meningitidě typu A nebo C. Pro zavedení povinného očkování dětí na hepatitidu typu A, pneumokokovou infekci a rakovinu děložního čípku se vyslovilo 43 procent dotázaných. Jen čtyři procenta lidí jsou pro povinné očkování proti chřipce.

Internetový průzkum se konal letos od 14. do 17. února. Bylo při něm dotázáno 592 lidí starších 15 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?