VFN se první v ČR chystá na vstup do sítě nekuřáckých nemocnic EU

10. 12. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) se jako první v Česku připravuje na vstup do Evropské sítě nekuřáckých nemocnic. Ve 20 zemích má síť 1500 členů.


Zastupující ředitel VFN Jan Bříza dnes novinářům řekl, že zmapují počty kuřáků mezi zaměstnanci i pacienty, dohlédnou na dodržování zákazu kouření v budovách i celém areálu a chtějí také pomáhat s léčbou závislosti na tabáku těm, kteří se rozhodnou s kouřením přestat.

„Přihlášení se k názvu nekuřácká nemocnice bohužel není konstatováním stavu, je to náš sen a dlouhodobý cíl. Snažíme se o něj z důvodu zdraví našich zaměstnanců a vhodného prostředí pro pacienty,“ vysvětlil.

V Česku kouří 30 procent lidí starších 15 let; 23 procent žen a 39 procent mužů. Mezi lékaři je 15 procent kuřáků, mezi sestrami 30 procent. Nemocnice přitom jako centrum péče o zdraví by měla nekuřáctví podporovat u pacientů i svých zaměstnanců.

Kouření přispívá k řadě onemocnění: 90 procent případů rakoviny plic je z kouření, přes 95 procent lidí s infarktem do 45 let jsou kuřáci.

Přihlášení se k názvu nekuřácká nemocnice bohužel není konstatováním stavu, je to náš sen a dlouhodobý cíl

Zákon nyní zakazuje kouření ve zdravotnických zařízeních tam, kde jsou nemocní nebo pracují nekuřáci. Výjimkou jsou psychiatrie a oddělení pro léčbu závislostí. Většinou se ale běžně kouří ve venkovních areálech.

Osvěta k nekuřáctví mezi pacienty není, léčení závislosti, která je uznanou nemocí, zdravotní pojišťovny neplatí. Některé přispívaly na léčbu v nadstandardních balíčcích, s krizí na to ale už nemají.

Lenka Kostelecká z ministerstva zdravotnictví řekla, že podporují prevenci kouření a vznik nekuřáckých prostředí. Česko je od roku 2003 v projektu Světové zdravotnické organizace Nemocnice podporující zdraví.

Jsou v něm zatím tři české nemocnice - pražská Fakultní nemocnice Motol, brněnský Masarykův onkologický ústav a Nemocnice Šumperk. Od loňska se projekt rozšířil i na nekuřácké programy. Z téměř 200 českých a moravských nemocnic tak cíleně vytvářejí nekuřácké prostředí jen čtyři.

VFN bude při zapojení do evropského projektu každý rok vyplňovat „sebehodnotící“ dotazník. Zahrnuje deset oblastí, mimo jiné informování pacientů i zdravotníků o nekuřáckých opatřeních v nemocnici a možnostech léčby, jasné vyznačení nekuřáckých prostor či trénink lékařů a sester v pomoci pacientům při odvykání kouření.

Na 3. interní klinice VFN funguje od roku 2004 Centrum pro závislé na tabáku, ročně má podle vedoucí centra Evy Králíkové přes 500 nových pacientů, téměř třetině se podaří s kouřením přestat. To je úspěšnost srovnatelná se špičkovým americkým centrem na Mayo Clinic, s nímž pražské centrum spolupracuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?