VFN vybudovala centrum péče pro děti s perinatální zátěží

30. 3. 2011 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) vybudovala za přispění Norských fondů centrum komplexní péče pro děti s perinatální zátěží. Od dubna začne přebírat do ambulantní péče novorozence od perinatologů, kteří se starají o děti bezprostředně po narození.


Pomůže také praktickým pediatrům tím, že usnadní jejich kontakt se specialisty. Centrum tak vyplní chybějící článek v systému péče o tyto děti, řekla Daniela Marková z kliniky dětského a dorostového lékařství VFN.

„Oddělení poskytne následnou a dlouhodobou péči dětem, které si nesou přechodné či trvalé zdravotní problémy z období před porodem, během porodu nebo časného poporodního období,“ upřesnila. Centrum se postará o pacienty z Prahy a Středočeského kraje.

Smyslem specializované péče podle lékařky je, aby děti přežily s co nejmenším následným postižením. Na péči se proto podílí řada odborností, vedle neurologie také rehabilitace, kardiologie, endokrinologie, logopedie či psychiatrie. Právě v širokém spektru odborníků je ojedinělost projektu.

Závažnost rizika a míra postižení závisí podle Markové, která je specialistkou na vývojovou neurologii, na příčině potíží. Tou může být předčasný porod novorozence s nízkou porodní hmotností, nemoci matky v těhotenství, porucha placenty a s tím spojená nedostatečná výživa plodu a špatné zásobení kyslíkem, případně infekce či komplikovaný porod.

„Tyto děti mají bohužel vysoký podíl na novorozenecké úmrtnosti i na dlouhodobé nemocnosti spojené s celoživotním handicapem,“ uvedla lékařka. Proto je podle ní nutná následná péče nejen v prvních dnech a měsících jejich života, ale nezřídka i řadu let. Poslední světová doporučení jsou, aby tyto děti byly sledovány až do dospělosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?