Více než čtvrtina léčených HIV pozitivních v Česku jsou cizinci

29. 5. 2017 7:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než čtvrtina léčených HIV pozitivních v Česku jsou cizinci. Noví přibývají především z východní Evropy,


Někteří z nich ale nemají zdravotní pojištění, což představuje zátěž pro český zdravotní systém. Novinářům to řekl Ladislav Machala, šéf AIDS centra Nemocnice Na Bulovce, které se stará o více než dvě třetiny nakažených v Česku. V ČR letos přibylo do konce března 68 nakažených Čechů nebo cizinců s dlouhodobým pobytem, celkem jich jsou téměř 3000.

„Cena léčby je podle druhu léků asi 20.000 až 30.000 měsíčně. Navíc trvá celý pacientův život,“ dodal Machala. Celosvětově je každý den odhaleno asi 5700 nových případů, sedm z deseti v subsaharské Africe. V Rusku každoročně přibývá asi 100.000 nemocných, odborníci hovoří o největší novodobé epidemii.

V posledních letech podle Machaly stoupá počet pacientů, kteří na nasazené léky přestanou reagovat. „Za 98 procent vzniku rezistence si mohou pacienti tím, že nedisciplinovaně užívají léky,“ řekl. Musí se brát vždy ve stejnou dobu, i větší než dvacetiminutový rozdíl může být problém. „Vynechání léčby může spustit rychlý proces množení a mutování viru v krvi a vznik rezistence,“ doplnil.

Asi čtvrtina lidí s diagnostikovaným virem HIV léky, takzvaná antiretrovirotika, nebere. Jedním z důvodů jsou jejich nežádoucí účinky. Způsobují vyrážky, dechové obtíže a po delším užívání postižení orgánů. Virus z těla neodstraní, jenom zabraňují zhoršování stavu. Pacienti ale díky jim dosahují průměrné délky života.

V Česku každý rok porodí asi 15 HIV pozitivních žen. Riziko přenosu na dítě je asi 20 procent, při respektování doporučení lékařů, jako jsou porod císařským řezem, užívání léků u matky i dítěte a nekojení se snižuje asi na dvě procenta. „Ve všech případech přenosu viru na dítě rodičky nedodržovaly doporučení, případně o nemoci do porodu nevěděly,“ uvedl Machala.

Z celkového počtu HIV pozitivních zaznamenaných od roku 1985 tvoří přes 86 procent muži. Nejčastějším způsobem přenosu viru je pohlavní styk mezi muži, následovaný stykem mezi heterosexuály a nitrožilním užíváním drog.

Onemocnění AIDS bylo diagnostikováno u 552 HIV pozitivních v Česku, loni na něj zemřelo 16 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?