Vítův poradce dostal 1,85 milionu od zdravotního ústavu

11. 4. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
V případě údajné manipulace se zakázkami, které prý hlavní hygienik Michael Vít přednostně uděloval svému známému Otakaru Vychodilovi, se ukazuje, že Vychodil si díky Vítovi zřejmě přišel až na téměř čtyři miliony korun.


Podle původních informací takto bývalý poslanec Vychodil získal asi dva miliony korun. Uvedla to televize Nova.

Server Týden.cz již ve středu uvedl, že hlavní hygienik Vít zadal zakázku za téměř dva miliony bez výběrového řízení, a to manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví. Šlo o poptávkové řízení na strategické poradenství pro ministerstvo zdravotnictví. Spolupráce trvala od roku 2003 do roku 2009.

Podle Novy Vychodil získal 2,099 milionu korun, práci odevzdával odboru, který vedla jeho manželka. Na materiálech k výběrovému řízení chybí obvyklé úřední značení a navíc byly schovány za jednacím číslem platového výměru jedné z úřednic.

Nova ale dnes uvedla, že Vychodil v době, kdy pracoval ve Zdravotním ústavu v Ostravě, radil nejen ministerstvu zdravotnictví, ale i svému zaměstnavateli. Ke svému platu si tak přivydělal ještě dalších 1,85 milionu korun.

Ministr Leoš Heger řekl Nově, že není standardní záležitost mít u jednoho zaměstnavatele více úvazků nebo další pracovní poměr. Ředitel ústavu navíc v dopise, který má Nova k dispozici, uvádí, že za zakázku lobboval přímo hlavní hygienik Vít.

Organizace Transparency International už na Víta podala trestní oznámení kvůli údajnému zneužití pravomoci. „Nemyslíme si, že tam došlo k nějakému trestnímu pochybení,“ řekl ministr Heger.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?