Vláda asi bude proti možnosti častěji měnit zdravotní pojišťovnu

16. 7. 2012 7:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda bude asi proti senátní předloze, podle níž by lidé dostali šanci měnit zdravotní pojišťovnu častěji než jen na počátku roku. Novela senátorů ODS, ČSSD a TOP 09 také ruší povinnost požádat o změnu pojišťovny půl roku předem, což koalice prosadila v rámci zdravotnické reformy.


Podle předběžného stanoviska kabinetu by předloha přinesla některé nepříznivé důsledky. Ministři ji projednají na pravidelném zasedání.

Novela vrací dřívější stav; pojišťovnu by lidé mohli měnit vždy k začátku čtvrtletí, ale jen jednou ročně. Vláda se obává, že by pojišťovny začaly vydávat víc peněz na „nábor“ klientů. „V některých případech vedla předchozí právní úprava i k používání agresivních a nekorektních postupů,“ uvádí se ve stanovisku.

Pojišťovny by také mohly spekulovat se změnou počtu klientů při sestavování zdravotně pojistných plánů.

Kabinet podle předběžného stanoviska chápe, že za nynějšího stavu mohou mít klienti hlavně regionálních zdravotních pojišťoven problémy, když se přestěhují. Nemusí najít lékaře se smlouvou s touto pojišťovnou. Řešením by mohlo být podle stanoviska zkrácení roční doby na půlroční nebo uzákonění podmínek, za nichž by lidé mohli pojišťovnu změnit mimo lhůty dané nynějším zněním zákona.

Tvůrci senátní novely tvrdí, že současná úprava lidem zhoršila právo na výběr pojišťovny a na poskytování služeb hrazených pojišťovnou. O předloze rozhodnou bez ohledu na stanovisko kabinetu zákonodárci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?