Vláda asi bude proti normě o zdravotním pojištění cizinců

10. 6. 2013 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Patrně se záporným stanoviskem vlády bude Parlament projednávat poslanecký návrh nového zákona, který upravuje zdravotní pojištění cizinců ze třetích zemí, tedy kromě obyvatel EU. Vláda podle předběžného stanoviska pro středeční zasedání zřejmě uvede, že předloha není přijatelná a byla by v rozporu s unijním právem.


Norma poslanců z takřka všech sněmovních stran ponechává pojištění na soukromé sféře, aby se nezatěžovalo všeobecné zdravotní pojištění. Jeho rozsah by měl být takový, aby kryl veškerá běžně hrazená rizika a aby se co nejvíce omezily nevymahatelné dluhy cizinců vůči zdravotnickým zařízením.

Kabinet ale patrně podotkne, že v rozporu s unijním právem volného pohybu služeb by byla ustanovení, podle nichž by pojištění mohly poskytovat jen pojišťovny s oprávněním pro Česko. Vedle dalších výtek předběžné stanovisko uvádí, že norma není provázána s novou úpravou cizineckého práva.

V současnosti je pojištění zakotveno v zákonu o pobytu cizinců. Podle autorů návrhu nového zákona není úprava týkající se pobytů delších 90 dnů dostatečná. Komerční pojišťovny nemají dostatečnou síť poskytovatelů zdravotních služeb, z pojištění existuje řada výjimek.

Pokud by nový zákon platil, „cizincům ze třetích zemí se po dlouhé době dostane kvalitního rozsahu zdravotní péče srovnatelné s veřejným zdravotním pojištěním a současně nedojde k ohrožení veřejných financí,“ uvedla v důvodové zprávě skupina poslanců.

Cizinci ze třetích zemí by podle normy museli pojištění pro pobyty nad 90 dnů uzavřít; stejně je to i nyní. Pokud by je sjednávali v zahraničí, limit na jednu pojistnou událost by činil nejméně 1,5 milionu korun. Smlouvu by si tito lidé museli nechat přeložit co češtiny.

V Česku by cizinci museli sjednat smlouvu jen s pojišťovnou, která může v tuzemsku provozovat zdravotní pojištění. Limit na pojistnou událost by musel činit nejméně tři miliony korun. Pojišťovna by musela mít smlouvu nejméně s desetinou poskytovatelů zdravotnických služeb, nyní asi třemi tisícovkami zařízení. Další ustanovení podle autorů směřují například k tomu, aby se Česko nestalo „levnou nemocnicí Evropy“ a cílem takzvané zdravotní turistiky.

O pobytech do 90 dnů předloha pojednává krátce. Uvádí, že cizinci ze třetích zemí by museli být pojištěni v rozsahu, jak stanoví unijní vízový kodex.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?