Vláda asi odsouhlasí odchodné a dovolenou navíc pro záchranáře

5. 3. 2012 9:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Kabinet zřejmě bude souhlasit s poslaneckým návrhem, podle kterého by záchranáři získali nárok na odchodné a také až týden dovolené navíc. Základní odchodné by činilo jeden průměrný měsíční plat, nejvyšší jeho šestinásobek. Vláda projedná novely zákoníku práce a zákona o zdravotnické záchranné službě ve středu. Vytkne jim podle předběžného stanoviska formální nedostatky.


Odchodné chtěli poslanci a po nich i senátoři včlenit do návrhu nového zákona o záchranné službě už loni. Nakonec se to ale nepodařilo. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) tehdy slíbil, že úpravu předloží co nejdříve znovu.

Nynější předloha, podepsaná skupinou poslanců ze všech sněmovních stran, prakticky kopíruje předchozí návrhy. Na odchodné by měli nárok záchranáři po dosažení věku 50 let, pokud v záchranné službě odpracovali nejméně 15 let. S každým rokem odpracovaným navíc by se částka zvyšovala o třetinu průměrného měsíčního platu až do mezní hranice jeho šestinásobku.

Vyplácení odchodného a dodatková dovolená podle předkladatelů „nepřevýší v první fázi částku do 50 milionů korun“. Každý další rok se očekávají náklady do deseti milionů. Hradit je budou zřizovatelé záchranných služeb, tedy kraje.

Stanovisko vlády je pro zákonodárce jen doporučením. O předloze rozhodne parlament.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?